Nasledujúci text je spracovaný z knihy John O. A. Pagano - Léčba lupénky - přírodní alternativa. Vybrali sme podstatné a zaujímavé časti, ktorými si môžete pomôcť pochopiť príčiny vzniku ochorenia a rozumne sa stravovať.
PRÍČINY OCHORENIA
- v črevnom trakte - stenčovanie
a poréznosť črevných stien (zvýšená priepustnosť, syndróm deravých
čriev)
- presakovanie toxínov do
lymfatickej sústavy a krvného riečišťa (baktérie, plesne, parazity,
splodiny, tuky, odpadové látky)
- eliminácia toxínov v pečeni
a ľadvinách
- akumulácia splodín v krvi -
preťaženie pečene a ľadvín
- zapojenie druhého očistného
mechanizmu (pečeň - pokožka, ľadviny - pľúca
Stenčenie a vyhladenie
črevnej steny spôsobuje
- narušená koordinácia vylučovacej sústavy
- zlé vyprázdňovanie, chronická
zápcha
- nesprávne stravovacie návyky
- vychýlenie stavcov chrbtice
- nedostatočný príjem vody
- negatívne emócie (závisť,
strach, úzkosť, depresia)
- dedičné faktory
Poškodenie črevných stien
spôsobujú
- antibiotiká (abnormálna flóra)
- alkohol, kofeín (silné
podráždenie)
- potraviny a nápoje
kontaminované parazitmi
- chemikálie v kvasených a
spracovaných potravinách
- nedostatok enzýmov
- kortikosteroidy (Prednison)
- rafinované cukry a sacharidy
(čokoládové tyčinky, sušienky, torty, nápoje,
biely chlieb)
- hormóny (antikoncepcia)
- plesne a plesňové toxíny v
obilninách, ovocí, rafinovaných sacharidoch
- potraviny bohaté na nasýtené
tuky
- plodiny z čeľade ľuľkovité
(paradajky obsahujú silný a pre psoriatikov škodlivý
enzým)
- fajčenie
PRINCÍP TERAPIE
- vyhýbať sa potravinám, látkam
a škodlivinám, ktoré po vstrebaní spôsobujú toxickú
prekyslenosť organizmu
- obnovenie výstelky tráviaceho
traktu, posilnenie črevnej steny
- prijímať prospešné látky na
obnovu črevnej steny - napr. čaj, ktorý hojí výstelku črevných
stien (prášok z kôry brestu červeného, požlt farbiarsky)
Regenerácia organizmu
- očista organizmu
- prevencia príjmu ďalších toxínov
Opatrenia
- vnútorná očista
- očistná ale výživná strava
- špecifické bylinné čaje
- pri kožnej psoriáze má význam aj osteopatické alebo chiropraktické
ošetrenie chrbtice, vonkajšia aplikácia produktov a dôležité je aj správne myslenie
VNÚTORNÁ OČISTA
- odstrániť akumulované toxíny v krvnom obehu a následne vo
všetkých orgánoch a bunkách
- sprevádzkovať normálne vylučovacie
cesty organizmu - ľadviny a črevá, kožu a pľúca
- liečba by mala začať očistou
organizmu
Pečeň, Obličky, Koža, Pľúca
- príčinou znečistenia čreva je chronická zápcha a zlé
vyprázdňovanie - spôsobuje kolaps črevnej steny - pomalý posun
obsahu čriev - podráždenie a poškodenie steny čreva - únik
toxínov do organizmu
- ľadviny čistia krv a vylučujú toxíny, dôležité je piť dostatok čistej
vody (+šťava limetky, alebo citrónu)
- koža a pľúca sú sekundárne vylučovacie orgány - potné žľazy kože vylučujú toxíny, vodu a soľ z krvi, pri cvičení sa frekvencia dychu zvyšuje až na 50x a toxické
plyny sú z krvi eliminované a nahradené kyslíkom omnoho ľahšie
- pečeň zabezpečuje očistu organizmu - rozklad a
vylučovanie odpadových látok z tela, neustále zlé zaobchádzanie a vysoké zaťaženie môže spôsobiť
kolaps, pomocou je - správne stravovanie, zamedzenie príjmu toxických
potravín, príjem očistných potravín, masáž zmesou olivového a
arašidového oleja v oblasti pečene, teplý obklad z ricínového oleja
prekrytý flanelom a fóliou, zohrievaný elektrickou dečkou 1 -
2 hodiny
Vzájomný vzťah P,O,K,P
- pečeň a obličky sú dôležité
vylučovacie orgány - črevá, močové cesty
- ak je pečeň preťažená, alebo
obličky nefungujú správne, toxíny sa vylučujú do krvi
- organizmus sa musí toxínov zbaviť
a volí náhradné vylučovacie orgány - pľúca a kožu
- vylučovanie toxínov spôsobuje v
pľúcach (náhradné ľadviny) podráždenie, bronchitídu, zápal pľúc, TBC a v koži (náhradná pečeň) podráždenie, kožné
ochorenia a zápaly, zápal slizníc
- orgány v tele sú prepojené,
znečistenie jednej časti spôsobuje znečistenie ďalšej a naopak
očista vedie nakoniec k očiste celého organizmu
Prostriedky očisty
- začiatok očisty a ukončenie príjmu
toxínov - začiatok detoxikácie a návratu organizmu do
normálneho stavu
- vyplavovanie toxínov znamená lepšie
prijímanie živín - regenerácia na bunkovej úrovni
- toxíny odstraňujeme očistou
hrubého čreva (klystýr) a preháňadlami, po očistnej diéte
- toxíny z pľúc a kože odstránime parným
kúpeľom a dychovými cvičeniami
- toxíny z ľadvín eliminujeme pitným
režimom
Výplach HČ
- najúčinnejšia očista
- čistí celé HČ od zvyškov stolice
a odpadových látok (toxických usadenín) usadených na výstelke
HČ v priebehu rokov
- lymfatické tkanivo čreva umožňuje
vstup toxínov priamo do lymfatického obehu
- správne prevedenie výplachu zručným
terapeutom pri dodržaní hygieny a správnou technikou
- riziko pretrhnutia čreva, infekcií,
zničenia bakteriálnej flóry, závislosti
- niekoľkokrát za 8 týždňov, potom
raz za niekoľko mesiacov, po 6.mesiacoch ďalší preventívny
Domáci klystýr
- čistí len časť HČ
- v súkromí, kedykoľvek, nízke
náklady
- v ľahu vo vani, napustiť vodu do
konečníka, zadržať tekutinu a evakuácia
- popri tom cviky - priťahovanie
kolien k hrudi, bicyklovanie nohami, masírovanie podbruška
- 2x týždenne až do zlepšenia
Prípravná diéta
Trojdenná jablková (červený alebo
žltý delicius)
- prvý deň - pohár teplej vody so
šťavou 1 citróna, po hodine veľa vody a jabĺk, večer výplach
HČ, večer 1 - 2 lyžice olivového oleja
- druhý deň - rovnako
- tretí deň - rovnako, nakoniec pol
litra čistého jogurtu, pri hlade jedlo z povolených potravín
napr. veľký šalát z listovej zeleniny + olivový olej s
citrónovou šťavou
- pri problémoch s jablkami -
jablčná diéta len 1 deň a večer výplach HČ a 1 lyžicu
olivového oleja
Hroznová diéta (3dni, rovnako),
citrusová diéta (5 dní + 1.3.5.deň výplach - pomaranče,
grepy, citróny, limetky, madarinky, pomelá), diéta s čerstvým
ovocím (3 alebo 5 dní, všetko ovocie surové alebo varené, pri
artritíde nejesť jahody
Voda
- 73% tela
- očistný prvok, obmýva tkanivá,
čistí črevá, reguluje TT, udržuje rovnováhu telesných tekutín
- z potravín, nápojov, spaľovania
tukov oxidáciou
- treba vypiť aspoň 6 - 8 pohárov denne
- najlepšie filtrovaná, alebo čistá
pramenitá horská voda
Prírodné preháňadlá
- čistia aj hornú časť črevného
traktu, spoločne s výplachom očistia celý TT od žalúdka až po
črevá
- surové a dusené ovocie (figy,
jablká, hrozienka, marhule, hrušky, broskyne, slivky) aj spoločne
- semienka mechanicky stimulujú
nervové reflexy a tým aj pohyb čriev
- šupky čerstvého ovocia a buničina
čerstvej zeleniny, celozrnná pšenica a otruby zvyšujú obsah
čriev, napätie a stimulujú pohyb
- vitamín B čistí črevá, posilňuje
črevné svalstvo - pšeničné klíčky, pivovarské kvasnice,
celozrnný jačmeň, sójová múka, pšeničná hrubá múka,
pohánka, surový hrach, vaječné žĺtka, ražný chlieb, mandle,
ryby, hydina, med, repa, púpava, zelená listová zelenina,
brokolica
-listy senny - 1 čl vc teplej
slivkovej šťave, 1x denne až do úplného vyprázdnenia
- Fletcherove preháňadlo s figovým
sirupom
- pomarančový džús(alebo jablková
šťava) s ricínovým olejom (alebo olivovým, rybím olejom) -
0,5dl pomarančového džúsu + 0,25dl ricínového oleja + 0,5dl
džúsu vrstvené ako sendvič
- Zilatone, Innerclean, psylium, Eno
salts, Upjohns Citrocarbonates, magnéziové mlieko
- olivový olej - 3x - 4x denne ½
čl až do vyprázdnenia, výborne čistí a vyživuje HČ, možno
použiť aj ako klystýr (0,25l, potom čistou vodou, potom 4l
vlažnej vody s 1 pl Glyco-thymolinu), 1 - 2x týždenne
- zmes solí Purilax, Sulflax - 1pl
síry, 1pl vínanu draselného, 1pl Rochelle soli - 1čl každé
ráno
Vláknina
- stimuluje peristaltiku čriev,
urýchľuje postup stolice TT, mechanicky čistí steny HČ
- znižuje obsah cholesterolu v krvi
- urýchľuje vylučovanie odpadových
látok do 36 hodín, zabraňuje hromadeniu stolice a podráždeniu TT
- chlieb z celozrnnej alebo lámanej
pšenice, celozrnné cereálie, čerstvé ovocie, zelenina, mandle
(zásadotvorný orech, surové 2 - 4 denne aspoň 3 dni v týždni)
- fazuľové struky, karfiol, mrkva,
hlávkový šalát, sladké zemiaky, zeler, kapusta
- pektín (jablká), agar, psyllium,
guar, sladový extrakt, olivový olej
- prijímať dostatok tekutín, vláknina
viaže vodu
Parný kúpeľ
- regenerácia, očista a stimulácia
kože
- otvára póry a napomáha vylučovaniu
toxínov z potných žliaz
- pri exfoliatívnej psoriáze s tenkou
a citlivou kožou sa nedoporučuje
- pridať 1pl hrabu obecného a 0,25l
vody
- 20 - 30 minút, potom teplá sprcha
bez mydla
- pred a po vypiť pohár vody so
štipkou soli a ďalšie dva poháre počas priebehu
- jesť potraviny bohaté na draslík a
vápnik
- ½ hodiny pred vypiť čaj, alebo
nálev 0,2l zo svetlice farbiarskej, umocní očistný proces a
vylučovanie toxínov
- pri psoriáze a ekzéme sa
nedoporučuje sauna
Cvičenie
- zásadná súčasť liečebného
režimu
- stimuluje vnútorné orgány,
podporuje krvný obeh, aktivuje žľazy s vnútornou sekréciou,
okysličuje krv, otvára póry, podporuje lymfatický obeh a
filtráciu krvi v pečeni a obličkách
- tenis, badminton, golf, beh, rytmická
chôdza, plávanie v čistej najlepšie morskej vode, na čerstvom
vzduchu
- jazda na bicykli alebo rotopede,
veslovanie, aerobik, spoločenské tance
- 2x alebo 3x týždenne, prechádzka
aj každý deň a nemyslieť na problémy - pes ako motivátor
- opatrné naťahovacie cviky uľahčujú
vyplavovanie toxínov
- pri nádychu počítať do 6, na 6
zadržať dych a na 6 vydýchnuť
Myšlienky
- správny duševný postoj
- dlhodobé pocity nenávisti vedú k
žalúdočným a pečeňovým problémom
- hnev a žiarlivosť spôsobuje
problémy so srdcom a zažívaním
- závisť a starosti vedú k
systémovým ochoreniam
- je potrebné oceňovať pozitívne
stránky života, usmievať sa
STRAVOVANIE A VÝŽIVA
- autority si protirečia a pacient
nevie, aký spôsob stravovania je ten správny
- väčšina pacientov by rada
dodržiavala stravovací režim, keby o nejakom vedeli
- lekári sa o stravovaní zmienia iba
zbežne, alebo prehlásia že na ochorenie nemá žiadny vplyv
- stravovanie je najdôležitejším
faktorom liečby - konzumácia určitých potravín a vyhýbanie sa
iným je pre úspešné vyliečenie zásadné
- dôležitá je ochota dať tejto liečbe čas na
účinok
- znečistenie buniek tela trvá dlhé obdobie, preto aj na efekt očistného procesu treba niekoľko mesiacov
alebo týždňov, potom môže dôjsť až k úplnej remisii
- ku výslednému efektu prispievajú potraviny,
ktorým sa pacienti úplne vyhnú a odpadové látky ktoré sa z tela
očistou vypláchnu
- nahromadené toxíny treba odstrániť
a zamedziť prísunu nových
- toxíny pochádzajú z prijímanej
potravy
- najčastejší vinníci sú nasýtené
tuky (červené mäso a tepelne spracované výrobky), plody z čeľade
ľuľkovitých, príliš veľa sladkostí, strava s minimom výživných
látok, alkohol
- najvhodnejšie potraviny sú zelená
listová zelenina (rímsky šalát), povolené ovocie, ryby, veľké
množstvo vody
- pri zostavovaní jedálnička dbať
na pestrosť
- pri varení sa môže použiť len
malé množstvo korenín, sladidiel, masla a olejov
- potraviny vyvolávajúce alergie
alebo negatívne reakcie treba vyradiť z jedálnička
- perlivú vodu len príležitostne,
nesladenú!
- neprejedať sa!
- podstatná je rovnováha kyslých a zásaditých
látok v organizme.
- pri dlhotrvajúcej toxémii
(prítomnosť jedov v krvi) dochádza k strate zásaditých látok v
organizme
- najdôležitejšia je rovnováha
kyslých a zásaditých látok vo vnútornom prostredí organizmu
- dôležitá je prevaha zásaditých
látok nad kyslými
- krv by mala byť mierne zásaditá
(pH 7,3 - 7,5)
- pomer zásadotvorné potraviny 80% a
kyselinotvorné potraviny 20%
- po úprave stravy sú kĺby pružnejšie a menej bolia, nachladnutie a upchaté dutiny tiež
alergie miznú, koža je v lepšom stave
Zásadotvorné potraviny 80%
OVOCIE
- väčšina vyvoláva zásadotvornú
reakciu
- len 5 druhov je kyselinotvorných
(brusnice, ríbezle, veľké slivky, slivky, čučoriedky), ale ich
prínos minerálov a vitamínov to prevažuje
- čerstvé, mrazené alebo občas
nesladený kompót, často dusené
- konzumovať rôzne ovocie v rozumnej
miere, nie príliš veľa
- pri psoriatickej artritíde
nekonzumovať jahody, citrusy a citrusové šťavy, pri DNE nejesť
avokádo!
- nedoporučuje sa kombinovať jablká,
melóny a banány s inými potravinami (cereálie, iné ovocie), jesť
samostatne!
- citrusy nekombinovať s celozrnným
pečivom, mliečnymi výrobkami, produktami z bielej múky (chlieb,
muffiny, palacinky, mlieko, vajce, maslo, jogurt, syr)
- povolené - jablká (varené,),
marhule, bobuľové ovocie, čerešne, ďatle, nesírené figy,
hrozno, grep, citrón, limetka, mango, nektarinky, pomaranče,
papája, broskyňa, hrušky, ananás, malé slivky, hrozienka, kiwi...
- v menšom množstve - avokádo,
brusnice, ríbezle, veľké slivky
- surové jablká, banány a melóny
len v malom množstve a nekombinovať s iným ovocím
ZELENINA
- je zásadotvorná
- kyselinotvorné sa môžu konzumovať
v malom množstve - strukoviny (sušená fazuľa a hrach, červená
fazuľa, strakatá a čierna fazuľa), šošovica, kukurica,
rebarbora, dyňa, ružičkový kel
- každý deň jesť v pomere 3
nadzemné (šalát, zeler, špenát, brokolica) k 1 podzemnému
(mrkva, repa, sladké zemiaky, cibuľa)
- čerstvá, mrazená, občas
konzervovaná
- konzumácia príliš veľkého
množstva jedného druhu môže viesť k negatívnej reakcii
- neochutená želatína zvyšuje
vstrebateľnosť vitamínov zo zeleninovej šťavy
- čeľaď ľuľkovitá (paradajky,
tabak, ľuľok, biele zemiaky, paprika, korenie paprika) - je potrebné úplne sa jej vyhýbať!
- povolená je: špargľa, repa,
brokolica, ružičkový kel, kapusta, mrkva, zeler, uhorka, cesnak,
šalát, cibuľa, olivy, paštrnák, šalotka, sója, špenát,
klíčky, fazuľové struky, dyňa, sladké zemiaky, žerucha
- v menšom množstve - kukurica,
sušená fazuľa, hrach, šošovica, rebarbora, huby, mandle ako
jediné zásadotvorné orechy je možné jesť 5 ks denne, občas
lieskovce, v obmedzenom množstve jablčný ocot
- nad zemou - artyčoka, špargľa,
fazuľa, sójové bôby, šošovica, hrach, ružičkový kel,
kapusta, karfiol, zeler, čakanka, pažítka, uhorka, púpava,
fenykel, pór, šaláty, olivy, petržlen, dyňa, špenát, žerucha,
cuketa
- pod zemou - repa, mrkva, cesnak,
topinambury, cibuľa, kozia brada, reďkovky, sladké zemiaky,
vodnice
OPATRENIA
- do jedla a nápojov pridávať
granulovaný lecitín
- ako náhradu kávy piť studenú alebo
teplú vodu s citrónovou šťavou
- ovocné šťavy z hrozna, hrušiek,
papáje, marhúľ, guavy, manga a ananásu,
- grepovú, alebo pomarančovú šťavu
4:1 so šťavou z citrónu, alebo limetky
- čerstvé alebo dusené ovocie
- zeleninovú šťavu - mrkva, zeler,
repa, petržlen, rímsky šalát, špenát, cibuľa
- cvičenie, najmä vonku
- vyprázdňovať črevá 1, alebo 2x
denne
- kultivovať emócie - sebadôvera a
láska ku všetkému živému, zmysel pre humor, schopnosť odpúšťať,
smiech
- 5 x týždenne pred spaním pohár
vody s 3 - 5 kvapkami Glyco-thymolinu
Kyselinotvorné potraviny 20%
POTRAVINY
- prekyslenie spôsobuje ich nadmerná
konzumácia
- bielkoviny, tuky, cukry, oleje
- mäso, obilniny, syry, cukry,
zemiaky, sušená fazuľa a hrach, oleje, maslo, smotana, tepelne
spracované mastné výrobky (párky, klobásy, salámy)
- zároveň obsahujú dôležité
živiny
OSTATNÉ OPATRENIA V STRAVOVANÍ
OBMEDZIŤ
- kombináciu príliš mnoho
kyselinotvorných potravín v jednom jedle (sacharidy a cukry,
bielkoviny a mäso, tukov a cukrov)
- konzumáciu trstinového cukru
- konzumáciu octu (vínny a obilný)
- potraviny s konzervačnými
prostriedkami, umelými ochucovadlami, farbivami a prísadami
- alkohol, drogy
- zabrániť zápche
- duševnú a telesnú pasivitu
- negatívne emócie - neistota,
báznivosť, starosti, úzkosť, žiarlivosť, závisť,
menejcennosť...
ZAKÁZANÉ SÚ
- nasýtené tuky - červené mäso
(hovädzie, bravčové, teľacie), tepelne spracované mastné
výrobky (klobásy, salámy, hamburgery, margarín)
- ľuľkovité plodiny - paradajky,
tabak, ľuľok, zemiaky, paprika
- kraby a morské plody - humry,
krevety, mušle, kraby
- rýchle občerstvenie - limonády,
sladkosti, bonbóny, sladké pečivo, čokoláda, lupienky, hranolky
- droždie, najmä v prípade
kvasinkových infekcií
- káva - močopudná a vyplavuje
vápnik, môžu sa piť 3 šálky bez kofeínu mlieka a cukru
- lepok v prípade alergie
- vyprážané jedlá, pizza, alkohol
(aj pivo), sladké cereálie, vínny alebo obilný ocot, nakladané a
údené potraviny, ostré korenie, omáčky, kokos, kokosový olej,
palmový olej, jahody, arašidová pomazánka, nadbytok sacharidov
- pri PsA sa treba vyhýbať -
citrusovému ovociu, citrusovým šťavám, jahodám a soli!
NEKOMBINOVAŤ
- celozrnné výrobky s citrusovým
ovocím, duseným alebo sušeným ovocím
- mliečne výrobky s citrusovým
ovocím
- výrobky z bielej múky s ovocím
- surové melóny, jablká a banány s
iným ovocím alebo potravinami
- kávu s mliekom a cukrom
- príliš veľa kyselinotvorných
potravín v jednom jedle
Bielkoviny
- povolené v malom
množstve
- ryby, hydina, jahňacina
- syr, vajce, mlieko, obilniny, orechy,
sušená fazuľa hrach šošovica sójové bôby, avokádo, olivy
Sacharidy
- povolené v malom
množstve
- obilniny (jačmeň, pohánka, pšeno,
ovos, žito), fazuľa, hrach, chlieb, otruby, kukurica, ryža,
sirupy, cukry, zimná dyňa, sladké zemiaky, zásadotvorné (repa,
lopúch, mrkva, paštrnák, kvaka, kozia brada, kotvice plovoucí)
Glyco-thymoline
- ústna voda
- je zásaditý a pôsobí ako
dezinfekcia čriev, zvyšuje zásaditoť, redukuje toxémiu
- 4 - 5 kvapiek v pohári vody pred
spaním, 5x týždenne, užívaných vnútorne pôsobí priaznivo na
psoriázu, psoriatickú artritídu a ekzém
Lecitín
- zo sóje, bohatý na bielkoviny
rastlinného pôvodu, zásaditý, emulgátor tukov (zabraňuje
usádzaniu tukov v cievach), má pozitívny vplyv na mozgovú
aktivitu
- význam aj pri psoriáze
- podporuje činnosť čriev, laxatívny
účinok
- 5 dní v týždni 3x denne 1pl
granulovaného lecitínu, po vymiznutí psoriázy 1pl denne 5 dní v
týždni
- aj do nápojov alebo na posypanie
jedla
- nadužívanie škodí, narušuje
vstrebávanie vápniku
Čeľaď ľuľkovitých
- najškodlivejšie plodiny, ktorým sa
treba vyhnúť
- zhubný dopad na pacientov s
artritídou, môžu byť dokonca príčinou ochorenia
- psoriáza a artritída sú spriaznené
ochorenia, obe vykazujú pozitívnu odozvu na liečebný režim
- paradajky - väčšina pacientov
milovala paradajky, ale škodia im, pri vyradení zo stravy pozitívny
efekt, najškodlivejšie!
- tabak - nefajčiť!
- biele zemiaky - obsahujú toxické
glykoalkaloidy, ktoré majú na citlivých jedincov škodlivý vplyv,
sladké zemiaky sú veľmi vhodné - sú z inej čeľade preto ich
možno konzumovať ale nie smažené!
- ľuľok, paprika, korenie paprika -
vysoko toxické pre pacientov so psoriázou, po vyradení nastáva
zlepšenie
Pizza
- najškodlivejšie jedlo
- všetky prísady prekysľujú
organizmus - biela múka, paradajkový pretlak, syr, paprika,
klobása, ostré korenie, dochucovadlá
- raz za čas si môžu dopriať z
prírodných surovín - celozrnná múka, čerstvá zelenina, kura,
morka, biely syr s nízkym obsahom tuku, jemné korenie, olivový
olej
Šalátové dresingy
- ideálny je z citrónovej šťavy a
olivového oleja (alebo arašidový, kanolový, kukuričný,
slnečnicový, sezamový, sójový, olej zo svetlice farbiarskej)
- čistý jogurt s nízkym obsahom
tuku, biely domáci syr, majonézu bez cholesterolu
- v malom množstve jablčný ocot, ak
ho telo toleruje
- uvarené vaječné žĺtky, grécky
syr feta, tofu, petržlen, bylinky, jemné korenie
- vyhýbať sa dresingom s obsahom
vínneho alebo obilninového octu, paradajok, ľuľkovitých plodín,
ostrým korením!
Olivový olej
- prospieva zdraviu viac ako iné
oleje, podobne arašidový olej
- znižuje hladinu zlého cholesterolu
v krvi, vyživuje krv, zvlhčuje a vyživuje TT
- najdôležitejším doplnkom sú
omega3 mastné kyseliny (olivový olej, ľanový olej, rybí tuk)
- povolené oleje - olivový,
kanolový, slnečnicový, kukuričný, sezamový, bavlníkový,
sójový, svetlicový, arašidový
Kraby a morské plody
- humre, krevety, ustrice, kraby,
mušle, šneci, slávky, chobotnice - úplne vyradiť z jedálnička!
- vysoký obsah purínov - produktom
je kyselina močová - môže dôjsť k sekundárnemu rozvoju DNY
Ryby
- zdroj vitamínov, minerálov a
bielkovín - doporučené
- ľahko stráviteľné a obsahujú
omega3 mastné kyseliny (zabraňujú usadzovaniu cholesterolu v
tepnách) - omnoho dostupnejšie pre organizmus ako z výživových
doplnkov
- piecť, grilovať, variť vo vode a
na pare, ale nie smažiť
- 3 - 4 x týždenne 100 - 200g rýb
- čerstvé alebo mrazené, v konzerve
len vo vodnom náleve
- doporučené - losos (červený alebo
v konzerve), sardinky, tuniak biely, biele ryby zo studených morí,
ryby s vyšším obsahom tuku - makrely, lufary dravé, slede,
lososy - čo najčastejšie, okoun, treska, plates, kanic, halibut,
mahi mahi, chňapal červený, čerstvé sardinky, jeseter, suši,
mečúň, štíhlica modrá, síh
- nedoporučujú sa - ančovičky,
nakladaný sleď, údený losos, kraby, morské plody, obalované
ryby, vyprážané ryby, korenené ryby, solené, sušené,
nakladané, údené
Hydina
- doporučuje sa - kura, morka,
sliepka, divoká hydina (bažant, perlička, křepelka...)
- príprava akýmkoľvek spôsobom s čo
najnižším množstvom tuku - variť, na pare, grilovať, dusiť,
piecť, ale nie snažiť
- môže sa pripravovať s kožou, pred
jedením ju treba odstrániť
- prednosť dať bielemu mäsu bez kože,
tmavé mäso len raz za čas
- 100 - 200g 2 - 3x týždenne
- nedoporučuje sa - hydina s vysokým
obsahom tuku - kačka, hus, koža, tmavé mäso ( u pacientov s
dnou), smažené alebo údené hydinové mäso, nedostatočne tepelne
upravené, obalované, fritované, silne korenené, na smotane, s
omáčkami a pálivým korením, pripravované s paprikou paradajkami
zemiakmi alebo ľuľkom
Jahňacina
- jediný doporučený druh červeného
mäsa
- ľahko stráviteľné, bohatý zdroj
bielkovín
- 100 - 200g 1 - 2x týždenne
- môže sa piecť, grilovať, nie
smažiť
- treba odstrániť tuk
- nedoporučuje sa žiadny iný druh
červeného mäsa - hovädzie, bravčové, teľacie, hamburgery,
klobásy, párky, salámy, šunka, údené mäso, vnútornosti a
kombinácia mäsa s veľkými porciami sacharidov (chlieb, hrášok,
kukurica, ryža, dyňa)
- občas sa môže chrumkavý kúsok
slaninky
Mliečne výrobky
- môžu sa v malom množstve
konzumovať mliečne výrobky bez tuku, s nízkym obsahom tuku a
sodíku
- pri psoriatickej artritíde môže
byť negatívna reakcia na mliečne výrobky - zápcha, hnačka,
zažívacie problémy, bolesť kĺbov, stuhnutosť a opuchy - títo
pacienti musia mliečne výrobky úplne vynechať - náhradou môže
byť tofu, sušené figy, hrozienka, ďatle, zeler, šalát, vodnica,
kapusta, sezamové semienka
- doporučené je mlieko bez tuku
alebo so zníženým obsahom tuku, podmaslie, sušené mlieko, kozie
mlieko, sójové mlieko, mandľové mlieko, vajce 2 - 4 týždenne
namäkko natvrdo ale nie smažené, maslo nesolené, nízkotučný a
nesolený margarín vyrobený zo za studena lisovaného kukuričného
olivového sezamového svetlicového slnečnicového oleja, biely syr
s nízkym obsahom tuku, kyslá smotana a jogurt bez tuku alebo s
nízkym obsahom
- nedoporučuje sa - plnotučné
mlieko a výrobky, výrobky s vysokým obsahom tuku cukru soli,
smotana, šľahačka, zmrzlina, oranžové a farbené syry, maslo
solené a tepelne spracované, náhrady masla a margarín, výrobky
sladené a ochutené čokoládou a sirupmi, plnotučné pudingy,
kombinácia mliečnych výrobkov s citrusmi alebo sušeným ovocím,
maslo len len v malom množstve
- každý týždeň sa môžu 2 - 4
vajcia
Obilniny
- vyhýbať sa bielemu chlebu a
výrobkom z bielej múky!, konzumovať celozrnné
- môže sa jesť celozrnné pečivo v
obmedzenom množstve (20%) - šupky a semená obsahujú vitamíny,
minerály a proteíny, vlákninu
- nekombinovať citrusy a obilniny!
- doporučené - ovsené vločky a
múka, jačmeň, jáhly, pohánka, žito, krúpy, otruby, pšenica
(celá, lámaná, bulgur, klíčky), kukurica a kukuričná múka,
prírodná a divoká rýža, semienka dyňové sezamové slnečnicové
a ľanové (24hodín namočiť do vody) - nevhodné pri
diverkulitíde!
- výrobky - chlieb, cereálie,
muffiny, bagety, sušienky, praclíky, palacinky, wafle, koláčiky,
cestoviny, pizza
- doporučené prísady- mlieko s
nízkym obsahom tuku, pšeničné klíčky, nasekané mandle, menšie
množstvo medu alebo čistého javorového sirupu alebo melasy, v
obmedzenom množstve aj ovocie okrem čerstvých jabĺk banánov
melónov citrusov a sušeného alebo duseného ovocia (pri PsA sa
vyhnúť jahodám!)
- pri alergickej reakcii vyradiť
celozrnné výrobky z jedálnička!
- cestoviny z celozrnnej múky alebo
zeleniny (najvhodnejšie sú z topinamburov, mrkvy, špenátu,
kukurice, sójovej múky a vajec, fazúľ mungo, celozrnnej pšenice
a pohánky, ryže), nie z bielej múky!, ochutené jemnými bylinkami
a korením, čerstvou zeleninou varenou vo vode alebo na pare, pestom
(bazalka, cesnak, olivový olej, mandle, píniové oriešky),
olivovým olejom alebo cesnakovou omáčkou, vyhýbať sa
paradajkovej omáčke maslu smotane morským plodom a ostrému
koreniu
- pizza - iba zdravá verzia
- ryža - vyradiť bielu ryžu!,
namiesto nej prírodnú alebo divokú v obmedzenom množstve -
variť pariť ale nie smažiť,
- vhodné sú celozrnné ryžové
chlebíčky ale nie z bielej ryže (alebo ražné, sezamové,
pohánkové, obilné) + 1čl medu, prírodného džemu, želé alebo
zaváraniny, plátok nízkotučného syra, riccoty, domáci
nízkotučný syr, plátok morky alebo kuraťa, nízkotučným
jogurtom, ovocím okrem citrusov
- môžu sa nesolené macesy, žitný
knäckebrot, nesolené pšeničné sušienky alebo sušienky z
ovsených otrúb, nesolené celozrnné praclíky, nesolenú a
nemastenú praženú kukuricu
Sladkosti
- je nevyhnutné vyradiť tuky, cukry a
bielu múku
- môžu sa prírodné a výživné
výrobky - čerstvé ovocie, ovocné šaláty, súšené nesírené
tropické ovocie, dusené alebo varené ovocie (figy, slivky,
marhule, jablká...), domáce jablkové pyré, pečené jablko s
medom alebo javorovým sirupom alebo posypané hnedým cukrom a
škoricou, ovocné šťavy (hroznová, hrušková, marhuľová,
papája), neochutenú želatínu s ovocím, čistý nízkotučný
jogurt s ovocím, mrazený nízkotučný jogurt, sorbet z čerstvého
ovocia, mrazené ovocné tyčinky, prírodné celozrnné sušienky
- v obmedzenom množstve med, javorový
sirup a melasu
- karob nie je vhodnou náhradou
čokolády
- sladkosti vyberať opatrnne, pri
netolerancii povolených raz za čas aj jednu obľúbenú sladkosť
- umelé sladidlá - povolené ale v
minimálnom množstve
Nápoje
- dostatočný príjem najmä čistej
vody - aspoň 8 pohárov denne, + citrónová šťava
- obmývanie buniek, preplachovanie
obličiek, pohyby TČ a HČ, chemické procesy v tele
- tekutiny by mali byť čisté, bez
toxínov, znečistení, škodlivých umelých prísad, konzervačných
farbív, nebezpečných prvkov
- voda - ½ hodinu pred jedlom,
lepšie sa vstrebáva studená voda ako teplá
- ovocné a zeleninové šťavy -
čerstvé, nesladené, čo najčastejšie, + neochutená želatína,
v rozumnom množstve
- káva - max. 3 šálky denne bez
kofeínu mlieka,smotany a cukru, ideálne nepiť vôbec, namiesto
kávy je vhodný zelený čaj s lyžičkou ženšenu a medu
- bylinné čaje - na podporu očisty
a hojenie črevných stien - najprospešnejšie sú svetlica
farbiarska a prášok z kôry brestu červeného, namiesto svetlice
sa dá použiť harmanček divozel a semienka vodného melónu
- mlieko je ťažko stráviteľné,
môže spôsobiť zápchu a vytvára hlien, nízkotučné sa môže,
s ekzémom lepšie znášajú kozie alebo sójové
- perlivé nápoje - obsahujú cukor
konzervanty umelé ochucovadlá a farbivá, jedovaté!
- alkohol - prestať konzumovať!,
raz za čas pohár (0,5 - 1dcl) suchého červeného alebo bieleho
vína po večeri alebo s kúskom tmavého chleba popoludní (považuje
sa za potravinu, obsahuje železo), strik bieleho vína (1dcl víno,
1 dcl sódovky)
Alergie na potraviny
- niektoré potraviny môžu spôsobiť alergie - napr. jablká, mrkva, mliečne výrobky, citrusy, pšenica
- týmto potravinám sa treba vyhýbať
Vitamíny a minerály
- doplnky sú pri dodržiavaní režimu zanedbateľné
- pre organizmus sú prospešnejšie vitamíny a minerály v prirodzenej podobe, v potravinách, v ovocí a zelenine
- potrebný je A,D a B, lecitín, kalcium pantotenát, vitamín D3
DODRŽIAVANIE REŽIMU STRAVOVANIA
- prvé mesiace stravovanie neporušovať, potom
pomaly pridávať obľúbené jedlá a pri výskyte kožného výsevu znovu
režim sprísniť
- nemala by to byť nepríjemná
obmedzujúca povinnosť
- s určitým počtom zlyhaní treba
počítať
- raz za čas sa môže konzumovať aj
obľúbené jedlo s nevhodnými potravinami, ale tak aby nedošlo k
negatívnej reakcii
- tvorivý prístup, chuť a pestrosť
pomáha dodržiavaniu režimu
- ani povolenými potravinami by sa
nemalo prejedať
- dodržiavanie režimu podporíme
nakupovaním len vhodných potravín
- v reštaurácii si treba dať
pripraviť jedlo podľa svojich predstáv - varené, dusené, pečené
, grilované, parené, nevysmážané, neobalované, bez masla, bez
smotany, bez omáčok, s nízkotučným syrom, tuk treba
odstrániť, ryba hydina alebo jahňacina s nízkym obsahom tuku,
celozrnné pečivo, jedlá bez pálivého korenia, vždy veľký
šalát s listovou zeleninou a dresingom z olivového oleja a
citrónovej šťavy
Úbytok hmotnosti
- zdravý úbytok sprevádza zlepšenie
zdravotného stavu
- lepší pocit, zvýšenie vitality a
sebavedomia
PRÍKLAD STRAVOVANIA
RAŇAJKY
- ½ hodinu pred raňajkami čaj z kôry
červeného brestu
- pohár čistej vody
- šťavy (1dl) - marhule, hrušky,
hrozno, jablká, mango, papája
- kyselinotvorné potraviny v povolenom
množstve - cereálie, chlieb, muffiny, lievance - teplé cerálie
nevariť príliš dlho aby sa neznehodnotili vitamíny a minerály,
môže sa pridať ovocie(okrem citrusov , jabĺk banánov a melónu,
sušeného alebo duseného ovocia) + med alebo javorový sirup,
nasekané mandle
- zásadotvorné je čerstvé a dusené
ovocie
- 2 - 4 vajíčka týždenne - len
varené
- celozrnný muffin a toast sa môže
potrieť nesoleným maslom a čajovou lyžičkou ovocnej zavareniny
alebo medu)
- len nízkotučné mlieko, jogurty,
syry, podmaslie, potraviny s nízkym obsahom soli
- káva len čierna bez cukru a
smotany, dekofeinovaná, max. 3 šálky denne - namiesto toho šálka
horúcej vody s citrónom
DESIATA
- jablko, banán, ovocná šťava,
čistý nízkotučný jogurt, sušené nesírené ovocia, mandle
OBED
- pohár čistej vody
- aspoň 4x týždenne v prvom rade
čerstvá surová zelená listová zelenina - zeler, špenát,
žerucha, všetky druhy šalátu,
- dresing - olivový olej s
citrónovou šťavou s čerstvými bylinkami
- čistý nízkotučný jogurt,
celozrnná sušienka
- raz za čas sa môže pridať
zaváraný tuniak vo vodnom náleve, biele morčacie mäso, kuracie
prsia, uvarené vajíčka, tofu, syr feta, nízkotučný biely syr,
- ovocný šalát
- polievka alebo vývar bez tuku a
soli, domáca zeleninová polievka
- nastrúhaná zelenina (mrkva, zeler,
repa, žerucha) s trochou želatíny na lôžku z listovej zeleniny
OLOVRANT
- celozrnný ryžový chlebíček
(čistý alebo s 1 čl zavareniny, medu), ovocná šťava, melón,
nesolený vývar, mrazená ovocná tyčinka, šálka svetlicového
čaju, čerstvé ovocie, šálka
VEČERA
- ½ hodinu predtým pohár ovocnej
šťavy (napr. hrozno)
- pohár vody
- šálka domácej jačmennej polievky,
alebo polievky s nelúpanou ryžou bez tuku a bez soli
- surový zeleninový šalát, dresing
z olivového oleja a citrónovej šťavy
- dva alebo tri druhy varenej zeleniny
- v papiere na pečenie alebo varom, v pare, osmahnúť na woku na
len veľmi malom množstve oleja spolu s mäsom
- nie viac ako 200g ryby, jahňaciny
alebo hydinového mäsa - varené, pečené, odstrániť tuk
- pečené jablko s 1 čl medu alebo
javorového sirupu, čerstvé ovocie, domáca ovocná zmrzlina
- šálka bylinného čaju -
harmanček, divozel, semienka vodného melónu, šálka kávy bez
kofeínu, mlieka a cukru, šálka horúcej vody s citrónovou šťavou,
- pred spaním šálka čaju zo
svetlice farbiarskej
BYLINNÉ ČAJE
-komerčné čaje obsahujú kofeín,
tanín, teobromín
- bylinné čaje tieto látky
neobsahujú
- niektoré sú prospešné pri
liečbe psoriázy - svetlica farbiarska, prášok z kôry
brestu červeného, harmanček, divozel, čaj zo semienok vodného
melónu
- možno ich ochutiť 1čl
citrónovej šťavy alebo medu
Svetlica
farbiarska
- nepravý šafrán
- účinnejší ako pravý šafrán,
lacnejší a dostupnejší
- okrem psoriázy sa využíva pri
problémoch s vyprázdňovaním, zlej koordinácii medzi
trávením a vyprázdňovaním, pri toxémii a vredoch
- pôsobí na žalúdok a črevá,
lieči kožné ochorenia spôsobené zlou funkciou TT
- čistí pečeň a obličky,
vyvoláva potenie a hojí lézie na črevných stenách,
dezinfikuje črevá, močopudný - pri príliš častom nutkaní
vynechať čaj na pár týždňov
- čaj sa pije pravidelne, čerstvý,
popoludní večer alebo pred spaním - do hrnčeka ¼ čl a zaliať
horúcou vodou, 15 - 30 minút vylúhovať, scediť, vychladnúť
a vypiť, užíva sa kým nezmiznú ložiská, potom
preventívne
- mierne prípady 1-2 šálky,
ťažšie prípady nálev
- nálev - svetlica sa pridáva do
všetkej vody, ktorú pacient cez deň vypije, nemal by byť taký
silný ako čaj - do 4 litrov čistej horúcej vody pridať 1čl
svetlice a nechať pár minút vylúhovať do žltého nádychu,
vychladiť, scediť a uchovávať v chladničke
v sklenenej alebo porcelánovej nádobe a piť počas dňa
- po zlepšení nepiť nálev, len večer šálku čaju
- parný kúpeľ - na psoriázu
tváre a rúk, naparovanie - nádoba s horúcou vodou so
svetlicou alebo harmančekom, hlavu prekryť uterákom a naparovať
sa, po naparovaní sa osvedčila aplikácia ricínového oleja cez
noc
Kôra brestu červeného
- do pohára vody štipku prášku
kôry brestu červeného, nechať 3 minúty odstáť - nie však
dlhšie ako 20 minút, vtedy je už pokazený
- hneď ráno, ½ hodiny pred
raňajkami, čaj - do hrnčeka s teplou vodou pridať ¼ čl
prášku, zamiešať a nechať odstáť 15 minút
- v ťažkých prípadoch -10 dní
každé ráno, potom obdeň ešte 2 týždne, ďalší týždeň
neužívať + opakovať až do vymiznutia ložísk
- mierne prípady - ráno obdeň 3
týždne, štvrtý neužívať + opakovať do žiaducich výsledkov
- tíši bolesť, pohlcuje plyny
v TT, tíši zápal čriev, slizovitá konzistencia zabezpečuje
správne vyprázdňovanie, tvorí ochrannú vrstvu na stene čreva
ktorá bráni úniku toxínov do organizmu, podporuje vylučovanie
a regeneráciu stenčených a poréznych črevných stien
- zápal bedrovníku môže súvisieť
so psoriázou - akákoľvek príčina stenčenia a poréznosti
črevných stien (zápal) spôsobuje únik toxínov do organizmu
a toxémii - snaha organizmu očistiť sa vedie k náchylnosti
na psoriázu
- kôra sa môže žuvať
- Thayerove bonbóny - niekoľko
za deň
- užívanie sa nedoporučuje
tehotným ženám!, alebo tým, ktoré plánujú otehotnieť, môže
vyvolať potrat!
Harmaček (anthemis nobilis)
- podobné účinky ako svetlica
- lieči ochorenie obličiek,
priedušiek a močového mechúra
- masť je vhodná na modriny alebo
vyvrtnuté kĺby
- parný kúpeľ
- čaj sa pripravuje rovnako ako zo
svetlice
Divozel (verbascum thapsus)
- čaj je najlepšie pripravovať
z čerstvých listov, po 10 dňoch užívania nálevu z hrabu
červeného
- do hrnčeka 1čl rozdrvených
listov, zaliať pol litrom vriacej vody, nechať 30 minút odstáť,
scediť, vychladnúť a piť 3 - 4 hodiny
Čaj zo semien vodného melónu
- močopudné účinky
- liečba zápalov močového
mechúra
- 2 pl semien variť 5 minút v ½
litri vody, prikryť a nechať odstáť, nechať vychladnúť,
piť 3x alebo 4x denne 1 šálku
PSORIATICKÁ ARTRITÍDA
-
pomerne malý počet pacientov trpí popri psoriáze aj artritídou
-
u PsA sa reumatický faktor môže ale nemusí vyskytovať
-
od menších bolestí môže viesť až k invalidite
-
liečba vyžaduje viac úsilia, trpezlivosti a kázne ako akákoľvek
iná forma tohto ochorenia - pacient ochorel omnoho skôr ako sa
začal liečiť (niekedy sa artritída objaví aj niekoľko
desaťročí po psoriáze)
-
ochorieť môže ktokoľvek, bez ohľadu na vek, častejšie u žien
Príčiny
-
úraz, infekcia, vírus?
-
prekyslený organizmus je vhodnou pôdou pre vírusy a iné
organizmy - jednoduchšie ako bojovať s vírusom je ovplyvniť
vnútorné prostredie - stravovaním (hlávkový šalát, mrkva,
zeler)
-
zmeniť chemickú rovnováhu organizmu
-
odporúča sa diéta Dr. Lucasa (podobná E.Caycemu)- znížiť prísun tukov a
mäsa, jesť celozrnný chlieb, cereálie, ovocie, nízkotučné
mlieko, ryžu, cestoviny a želatínu, morské ryby, zeleninu,
hydinu a jahňacinu
-
vyhýbať sa soli, sladkostiam a alkoholu
-
škodlivé sú plodiny z čeľade ľuľkovitých
-
piť dostatok vody
-
nevyprážať
-
stres a stresujúce okolnosti
-
negatívne postoje a emócie hrajú dôležitú úlohu
-
napríklad hnev, strach, žiarlivosť, osamelosť, neistota, tlak v
zamestnaní, napäté vzťahy v rodine
Liečba
-
liečba psoriázy a PsA je podobná
-
vyžaduje čas, trpezlivosť a úsilie
- treba svedomito dodržiavať liečebný režim pre psoriázu
-
2x týždenne masáž tela arašidovým olejom (AO), 30 minút pôsobiť,
omyť bez mydla alebo nechať pôsobiť cez noc
-
kúpele s arašidovým olejom (1 hrnček do teplej vody), ponoriť
sa až po krk, aspoň 30 minút, opatrnne vyliezť, osušiť sa,
natrieť sa tenkou vrstvou AO
-
kúpele kočatín s Glaberovou soľou (¾ teplej vody + ½ - 1kg
soli), pohybovať a precvičovať a masírovať 5 minút , 5 - 10
minút kúpať + po osušení masáž AO, zabaliť do fólie a
natiahnuť ponožky, nechať pôsobiť aspoň hodinu alebo celú
noc, každý druhý deň, možno pridať trochu AO,
-
obklady s Glauberovou soľou - do nasýteného roztoku namočiť
malý uterák, zabaliť do igelitu a zahrievať elektrickou dečkou
na nízkej alebo strednej teplote, aspoň 20 minút, potom masírovať
AO
-
hydroterapia - parný kúpeľ, vírivý kúpeľ, plávanie
- elektrická stimulácia, masáž celej chrbtice
-
šetrnné preťahovacie cviky, zotrvávanie v preťahovacích
jógových pozíciách
-
duševné cvičenia - vizualizácia cieľového stavu, hlasné
opakovanie slov vystihujúcich cieľový stav (pružnosť, gumový,
ohybný, handrová bábika, uvoľnený)
-
brať život naľahkú váhu - uvoľniť sa duševne aj fyzicky,
naučiť sa ísť s prúdom, nebyť na seba a na iných tak prísny,
strnulá mentalita má spolubojovníka strnulé telo
- stravovací
režim je základ
-
do jedálnička zaradiť topinambury - 1x týždenne
-
vyhýbať sa banánom a jahodám
-
jesť všetky druhy surovej zeleniny (okrem kapusty) so želtínou
- žeruchu, mangold, brukev sítinovitá (kapusta sitinová), kel,
mrkva, zeler, hlávkový šalát (listový alebo rímsky)
- dodržiavať správny pitný režim
-
dôležitá je očista HČ - výplachy alebo klystýr 1x za 10 dní
od začiatku liečby aspoň dva mesiace, potom 1x za mesiac a neskôr
4x do roka pri zmene ročného obdobia
-
nepiť alkohol!
-
nezaťažovať organizmus
-
liečba trvá dlhšie ako liečba psoriázy