Stravovanie pri psoriáze a psoriatickej artritíde

14.04.2020

Nasledujúci text je spracovaný z knihy John O. A. Pagano - Léčba lupénky - přírodní alternativa. Vybrali sme podstatné a zaujímavé časti, ktorými si môžete pomôcť pochopiť príčiny vzniku ochorenia a rozumne sa stravovať.

PRÍČINY OCHORENIA

- v črevnom trakte - stenčovanie a poréznosť črevných stien (zvýšená priepustnosť, syndróm deravých čriev)
- presakovanie toxínov do lymfatickej sústavy a krvného riečišťa (baktérie, plesne, parazity, splodiny, tuky, odpadové látky)
- eliminácia toxínov v pečeni a ľadvinách
- akumulácia splodín v krvi - preťaženie pečene a ľadvín
- zapojenie druhého očistného mechanizmu (pečeň - pokožka, ľadviny - pľúca

Stenčenie a vyhladenie črevnej steny  spôsobuje
- narušená koordinácia vylučovacej sústavy
- zlé vyprázdňovanie, chronická zápcha
- nesprávne stravovacie návyky
- vychýlenie stavcov chrbtice
- nedostatočný príjem vody
- negatívne emócie (závisť, strach, úzkosť, depresia)
- dedičné faktory

Poškodenie črevných stien spôsobujú
- antibiotiká (abnormálna flóra)
- alkohol, kofeín (silné podráždenie)
- potraviny a nápoje kontaminované parazitmi
- chemikálie v kvasených a spracovaných potravinách
- nedostatok enzýmov
- kortikosteroidy (Prednison)
- rafinované cukry a sacharidy (čokoládové tyčinky, sušienky, torty, nápoje, biely chlieb)
- hormóny (antikoncepcia)
- plesne a plesňové toxíny v obilninách, ovocí, rafinovaných sacharidoch
- potraviny bohaté na nasýtené tuky
- plodiny z čeľade ľuľkovité (paradajky obsahujú silný a pre psoriatikov škodlivý enzým)
- fajčenie

PRINCÍP TERAPIE 

    - vyhýbať sa potravinám, látkam a škodlivinám, ktoré po vstrebaní spôsobujú toxickú prekyslenosť organizmu
    - obnovenie výstelky tráviaceho traktu, posilnenie črevnej steny
    - prijímať prospešné látky na obnovu črevnej steny - napr. čaj, ktorý hojí výstelku črevných stien (prášok z kôry brestu červeného, požlt farbiarsky)

    Regenerácia organizmu
    - očista organizmu  
    - prevencia príjmu ďalších toxínov

    Opatrenia
    - vnútorná očista 
    - očistná ale výživná strava 
    - špecifické bylinné čaje
    - pri kožnej psoriáze má význam aj osteopatické alebo chiropraktické ošetrenie chrbtice, vonkajšia aplikácia produktov a dôležité je aj správne myslenie

    VNÚTORNÁ OČISTA

     - odstrániť akumulované toxíny v krvnom obehu a následne vo všetkých orgánoch a bunkách
    - sprevádzkovať normálne vylučovacie cesty organizmu - ľadviny a črevá, kožu a pľúca
    - liečba by mala začať očistou organizmu

    Pečeň, Obličky, Koža, Pľúca
    - príčinou znečistenia čreva je chronická zápcha a zlé vyprázdňovanie - spôsobuje kolaps črevnej steny - pomalý posun obsahu čriev - podráždenie a poškodenie steny čreva - únik toxínov do organizmu
    - ľadviny čistia krv a vylučujú toxíny, dôležité je piť dostatok čistej vody (+šťava limetky, alebo citrónu)
    - koža a pľúca sú sekundárne vylučovacie orgány - potné žľazy kože vylučujú toxíny, vodu a soľ z krvi, pri cvičení sa frekvencia dychu zvyšuje až na 50x a toxické plyny sú z krvi eliminované a nahradené kyslíkom omnoho ľahšie
    - pečeň zabezpečuje očistu organizmu - rozklad a vylučovanie odpadových látok z tela, neustále zlé zaobchádzanie a vysoké zaťaženie môže spôsobiť kolaps, pomocou je - správne stravovanie, zamedzenie príjmu toxických potravín, príjem očistných potravín, masáž zmesou olivového a arašidového oleja v oblasti pečene, teplý obklad z ricínového oleja prekrytý flanelom a fóliou, zohrievaný elektrickou dečkou 1 - 2 hodiny

     Vzájomný vzťah P,O,K,P
    - pečeň a obličky sú dôležité vylučovacie orgány - črevá, močové cesty
    - ak je pečeň preťažená, alebo obličky nefungujú správne, toxíny sa vylučujú do krvi
    - organizmus sa musí toxínov zbaviť a volí náhradné vylučovacie orgány - pľúca a kožu
    - vylučovanie toxínov spôsobuje v pľúcach (náhradné ľadviny) podráždenie, bronchitídu, zápal pľúc, TBC a v koži (náhradná pečeň) podráždenie, kožné ochorenia a zápaly, zápal slizníc
    - orgány v tele sú prepojené, znečistenie jednej časti spôsobuje znečistenie ďalšej a naopak očista vedie nakoniec k očiste celého organizmu

     Prostriedky očisty
    - začiatok očisty a ukončenie príjmu toxínov - začiatok detoxikácie a návratu organizmu do normálneho stavu
    - vyplavovanie toxínov znamená lepšie prijímanie živín - regenerácia na bunkovej úrovni
    - toxíny odstraňujeme očistou hrubého čreva (klystýr) a preháňadlami, po očistnej diéte
    - toxíny z pľúc a kože odstránime parným kúpeľom a dychovými cvičeniami
    - toxíny z ľadvín  eliminujeme pitným režimom

     Výplach HČ
    - najúčinnejšia očista
    - čistí celé HČ od zvyškov stolice a odpadových látok (toxických usadenín) usadených na výstelke HČ v priebehu rokov
    - lymfatické tkanivo čreva umožňuje vstup toxínov priamo do lymfatického obehu
    - správne prevedenie výplachu zručným terapeutom pri dodržaní hygieny a správnou technikou
    - riziko pretrhnutia čreva, infekcií, zničenia bakteriálnej flóry, závislosti
    - niekoľkokrát za 8 týždňov, potom raz za niekoľko mesiacov, po 6.mesiacoch ďalší preventívny

    Domáci klystýr
    - čistí len časť HČ
    - v súkromí, kedykoľvek, nízke náklady
    - v ľahu vo vani, napustiť vodu do konečníka, zadržať tekutinu a evakuácia
    - popri tom cviky - priťahovanie kolien k hrudi, bicyklovanie nohami, masírovanie podbruška
    - 2x týždenne až do zlepšenia

    Prípravná diéta

    Trojdenná jablková (červený alebo žltý delicius)
    - prvý deň - pohár teplej vody so šťavou 1 citróna, po hodine veľa vody a jabĺk, večer výplach HČ, večer 1 - 2 lyžice olivového oleja
    - druhý deň - rovnako
    - tretí deň - rovnako, nakoniec pol litra čistého jogurtu, pri hlade jedlo z povolených potravín napr. veľký šalát z listovej zeleniny + olivový olej s citrónovou šťavou
    - pri problémoch s jablkami - jablčná diéta len 1 deň a večer výplach HČ a 1 lyžicu olivového oleja

    Hroznová diéta (3dni, rovnako), citrusová diéta (5 dní + 1.3.5.deň výplach - pomaranče, grepy, citróny, limetky, madarinky, pomelá), diéta s čerstvým ovocím (3 alebo 5 dní, všetko ovocie surové alebo varené, pri artritíde nejesť jahody

    Voda
    - 73% tela
    - očistný prvok, obmýva tkanivá, čistí črevá, reguluje TT, udržuje rovnováhu telesných tekutín
    - z potravín, nápojov, spaľovania tukov oxidáciou
    - treba vypiť aspoň 6 - 8 pohárov denne
    - najlepšie filtrovaná, alebo čistá pramenitá horská voda

    Prírodné preháňadlá
    - čistia aj hornú časť črevného traktu, spoločne s výplachom očistia celý TT od žalúdka až po črevá
    - surové a dusené ovocie (figy, jablká, hrozienka, marhule, hrušky, broskyne, slivky) aj spoločne
    - semienka mechanicky stimulujú nervové reflexy a tým aj pohyb čriev
    - šupky čerstvého ovocia a buničina čerstvej zeleniny, celozrnná pšenica a otruby zvyšujú obsah čriev, napätie a stimulujú pohyb
    - vitamín B čistí črevá, posilňuje črevné svalstvo - pšeničné klíčky, pivovarské kvasnice, celozrnný jačmeň, sójová múka, pšeničná hrubá múka, pohánka, surový hrach, vaječné žĺtka, ražný chlieb, mandle, ryby, hydina, med, repa, púpava, zelená listová zelenina, brokolica
    -listy senny - 1 čl vc teplej slivkovej šťave, 1x denne až do úplného vyprázdnenia
    - Fletcherove preháňadlo s figovým sirupom
    - pomarančový džús(alebo jablková šťava) s ricínovým olejom (alebo olivovým, rybím olejom) - 0,5dl pomarančového džúsu + 0,25dl ricínového oleja + 0,5dl džúsu vrstvené ako sendvič
    - Zilatone, Innerclean, psylium, Eno salts, Upjohns Citrocarbonates, magnéziové mlieko
    - olivový olej - 3x - 4x denne ½ čl až do vyprázdnenia, výborne čistí a vyživuje HČ, možno použiť aj ako klystýr (0,25l, potom čistou vodou, potom 4l vlažnej vody s 1 pl Glyco-thymolinu), 1 - 2x týždenne
    - zmes solí Purilax, Sulflax - 1pl síry, 1pl vínanu draselného, 1pl Rochelle soli - 1čl každé ráno

    Vláknina
    - stimuluje peristaltiku čriev, urýchľuje postup stolice TT, mechanicky čistí steny HČ
    - znižuje obsah cholesterolu v krvi
    - urýchľuje vylučovanie odpadových látok do 36 hodín, zabraňuje hromadeniu stolice a podráždeniu TT
    - chlieb z celozrnnej alebo lámanej pšenice, celozrnné cereálie, čerstvé ovocie, zelenina, mandle (zásadotvorný orech, surové 2 - 4 denne aspoň 3 dni v týždni)
    - fazuľové struky, karfiol, mrkva, hlávkový šalát, sladké zemiaky, zeler, kapusta
    - pektín (jablká), agar, psyllium, guar, sladový extrakt, olivový olej
    - prijímať dostatok tekutín, vláknina viaže vodu

    Parný kúpeľ
    - regenerácia, očista a stimulácia kože
    - otvára póry a napomáha vylučovaniu toxínov z potných žliaz
    - pri exfoliatívnej psoriáze s tenkou a citlivou kožou sa nedoporučuje
    - pridať 1pl hrabu obecného a 0,25l vody
    - 20 - 30 minút, potom teplá sprcha bez mydla
    - pred a po vypiť pohár vody so štipkou soli a ďalšie dva poháre počas priebehu
    - jesť potraviny bohaté na draslík a vápnik
    - ½ hodiny pred vypiť čaj, alebo nálev 0,2l zo svetlice farbiarskej, umocní očistný proces a vylučovanie toxínov
    - pri psoriáze a ekzéme sa nedoporučuje sauna

    Cvičenie
    - zásadná súčasť liečebného režimu
    - stimuluje vnútorné orgány, podporuje krvný obeh, aktivuje žľazy s vnútornou sekréciou, okysličuje krv, otvára póry, podporuje lymfatický obeh a filtráciu krvi v pečeni a obličkách
    - tenis, badminton, golf, beh, rytmická chôdza, plávanie v čistej najlepšie morskej vode, na čerstvom vzduchu
    - jazda na bicykli alebo rotopede, veslovanie, aerobik, spoločenské tance
    - 2x alebo 3x týždenne, prechádzka aj každý deň a nemyslieť na problémy - pes ako motivátor
    - opatrné naťahovacie cviky uľahčujú vyplavovanie toxínov
    - pri nádychu počítať do 6, na 6 zadržať dych a na 6 vydýchnuť

    Myšlienky
    - správny duševný postoj
    - dlhodobé pocity nenávisti vedú k žalúdočným a pečeňovým problémom
    - hnev a žiarlivosť spôsobuje problémy so srdcom a zažívaním
    - závisť a starosti vedú k systémovým ochoreniam
    - je potrebné oceňovať pozitívne stránky života, usmievať sa

STRAVOVANIE A VÝŽIVA

- autority si protirečia a pacient nevie, aký spôsob stravovania je ten správny
- väčšina pacientov by rada dodržiavala stravovací režim, keby o nejakom vedeli
- lekári sa o stravovaní zmienia iba zbežne, alebo prehlásia že na ochorenie nemá žiadny vplyv
- stravovanie je najdôležitejším faktorom liečby - konzumácia určitých potravín a vyhýbanie sa iným je pre úspešné vyliečenie zásadné
- dôležitá je ochota dať tejto liečbe čas na účinok
- znečistenie buniek tela trvá dlhé obdobie, preto aj na efekt očistného procesu treba niekoľko mesiacov alebo týždňov, potom môže dôjsť až k úplnej remisii

- ku výslednému efektu prispievajú potraviny, ktorým sa pacienti úplne vyhnú a odpadové látky ktoré sa z tela očistou vypláchnu
- nahromadené toxíny treba odstrániť a zamedziť prísunu nových
- toxíny pochádzajú z prijímanej potravy
- najčastejší vinníci sú nasýtené tuky (červené mäso a tepelne spracované výrobky), plody z čeľade ľuľkovitých, príliš veľa sladkostí, strava s minimom výživných látok, alkohol
- najvhodnejšie potraviny sú zelená listová zelenina (rímsky šalát), povolené ovocie, ryby, veľké množstvo vody
- pri zostavovaní jedálnička dbať na pestrosť
- pri varení sa môže použiť len malé množstvo korenín, sladidiel, masla a olejov
- potraviny vyvolávajúce alergie alebo negatívne reakcie treba vyradiť z jedálnička
- perlivú vodu len príležitostne, nesladenú!
- neprejedať sa!


- podstatná je rovnováha kyslých a zásaditých látok v organizme.
- pri dlhotrvajúcej toxémii (prítomnosť jedov v krvi) dochádza k strate zásaditých látok v organizme
- najdôležitejšia je rovnováha kyslých a zásaditých látok vo vnútornom prostredí organizmu
- dôležitá je prevaha zásaditých látok nad kyslými
- krv by mala byť mierne zásaditá (pH 7,3 - 7,5)
- pomer zásadotvorné potraviny 80% a kyselinotvorné potraviny 20%
- po úprave stravy  sú kĺby pružnejšie a menej bolia, nachladnutie a upchaté dutiny tiež alergie miznú, koža je v lepšom stave

Zásadotvorné potraviny 80%

OVOCIE

- väčšina vyvoláva zásadotvornú reakciu
- len 5 druhov je kyselinotvorných (brusnice, ríbezle, veľké slivky, slivky, čučoriedky), ale ich prínos minerálov a vitamínov to prevažuje
- čerstvé, mrazené alebo občas nesladený kompót, často dusené
- konzumovať rôzne ovocie v rozumnej miere, nie príliš veľa
- pri psoriatickej artritíde nekonzumovať jahody, citrusy a citrusové šťavy, pri DNE nejesť avokádo!
- nedoporučuje sa kombinovať jablká, melóny a banány s inými potravinami (cereálie, iné ovocie), jesť samostatne!
- citrusy nekombinovať s celozrnným pečivom, mliečnymi výrobkami, produktami z bielej múky (chlieb, muffiny, palacinky, mlieko, vajce, maslo, jogurt, syr)
- povolené - jablká (varené,), marhule, bobuľové ovocie, čerešne, ďatle, nesírené figy, hrozno, grep, citrón, limetka, mango, nektarinky, pomaranče, papája, broskyňa, hrušky, ananás, malé slivky, hrozienka, kiwi...
- v menšom množstve - avokádo, brusnice, ríbezle, veľké slivky
- surové jablká, banány a melóny len v malom množstve a nekombinovať s iným ovocím


ZELENINA

- je zásadotvorná
- kyselinotvorné sa môžu konzumovať v malom množstve - strukoviny (sušená fazuľa a hrach, červená fazuľa, strakatá a čierna fazuľa), šošovica, kukurica, rebarbora, dyňa, ružičkový kel
- každý deň jesť v pomere 3 nadzemné (šalát, zeler, špenát, brokolica) k 1 podzemnému (mrkva, repa, sladké zemiaky, cibuľa)
- čerstvá, mrazená, občas konzervovaná
- konzumácia príliš veľkého množstva jedného druhu môže viesť k negatívnej reakcii
- neochutená želatína zvyšuje vstrebateľnosť vitamínov zo zeleninovej šťavy
- čeľaď ľuľkovitá (paradajky, tabak, ľuľok, biele zemiaky, paprika, korenie paprika) - je potrebné úplne sa jej vyhýbať!
- povolená je: špargľa, repa, brokolica, ružičkový kel, kapusta, mrkva, zeler, uhorka, cesnak, šalát, cibuľa, olivy, paštrnák, šalotka, sója, špenát, klíčky, fazuľové struky, dyňa, sladké zemiaky, žerucha
- v menšom množstve - kukurica, sušená fazuľa, hrach, šošovica, rebarbora, huby, mandle ako jediné zásadotvorné orechy je možné jesť 5 ks denne, občas lieskovce, v obmedzenom množstve jablčný ocot
- nad zemou - artyčoka, špargľa, fazuľa, sójové bôby, šošovica, hrach, ružičkový kel, kapusta, karfiol, zeler, čakanka, pažítka, uhorka, púpava, fenykel, pór, šaláty, olivy, petržlen, dyňa, špenát, žerucha, cuketa
- pod zemou - repa, mrkva, cesnak, topinambury, cibuľa, kozia brada, reďkovky, sladké zemiaky, vodnice


OPATRENIA

- do jedla a nápojov pridávať granulovaný lecitín
- ako náhradu kávy  piť studenú alebo teplú vodu s citrónovou šťavou
- ovocné šťavy z hrozna, hrušiek, papáje, marhúľ, guavy, manga a ananásu,
- grepovú, alebo pomarančovú šťavu 4:1 so šťavou z citrónu, alebo limetky
- čerstvé alebo dusené ovocie
- zeleninovú šťavu - mrkva, zeler, repa, petržlen, rímsky šalát, špenát, cibuľa
- cvičenie, najmä vonku
- vyprázdňovať črevá 1, alebo 2x denne
- kultivovať emócie - sebadôvera a láska ku všetkému živému, zmysel pre humor, schopnosť odpúšťať, smiech
- 5 x týždenne pred spaním pohár vody s 3 - 5 kvapkami Glyco-thymolinu

Kyselinotvorné potraviny 20%

POTRAVINY

- prekyslenie spôsobuje ich nadmerná konzumácia
- bielkoviny, tuky, cukry, oleje
- mäso, obilniny, syry, cukry, zemiaky, sušená fazuľa a hrach, oleje, maslo, smotana, tepelne spracované mastné výrobky (párky, klobásy, salámy)
- zároveň obsahujú dôležité živiny

OSTATNÉ OPATRENIA V STRAVOVANÍ

OBMEDZIŤ

- kombináciu príliš mnoho kyselinotvorných potravín v jednom jedle (sacharidy a cukry, bielkoviny a mäso, tukov a cukrov)
- konzumáciu trstinového cukru
- konzumáciu octu (vínny a obilný)
- potraviny s konzervačnými prostriedkami, umelými ochucovadlami, farbivami a prísadami
- alkohol, drogy
- zabrániť zápche
- duševnú a telesnú pasivitu
- negatívne emócie - neistota, báznivosť, starosti, úzkosť, žiarlivosť, závisť, menejcennosť...


ZAKÁZANÉ SÚ

- nasýtené tuky - červené mäso (hovädzie, bravčové, teľacie), tepelne spracované mastné výrobky (klobásy, salámy, hamburgery, margarín)
- ľuľkovité plodiny - paradajky, tabak, ľuľok, zemiaky, paprika
- kraby a morské plody - humry, krevety, mušle, kraby
- rýchle občerstvenie - limonády, sladkosti, bonbóny, sladké pečivo, čokoláda, lupienky, hranolky
- droždie, najmä v prípade kvasinkových infekcií
- káva - močopudná a vyplavuje vápnik, môžu sa piť 3 šálky bez kofeínu mlieka a cukru
- lepok v prípade alergie
- vyprážané jedlá, pizza, alkohol (aj pivo), sladké cereálie, vínny alebo obilný ocot, nakladané a údené potraviny, ostré korenie, omáčky, kokos, kokosový olej, palmový olej, jahody, arašidová pomazánka, nadbytok sacharidov
- pri PsA sa treba vyhýbať - citrusovému ovociu, citrusovým šťavám, jahodám a soli!


NEKOMBINOVAŤ

- celozrnné výrobky s citrusovým ovocím, duseným alebo sušeným ovocím
- mliečne výrobky s citrusovým ovocím
- výrobky z bielej múky s ovocím
- surové melóny, jablká a banány s iným ovocím alebo potravinami
- kávu s mliekom a cukrom
- príliš veľa kyselinotvorných potravín v jednom jedle

Bielkoviny
- povolené v malom množstve
- ryby, hydina, jahňacina
- syr, vajce, mlieko, obilniny, orechy, sušená fazuľa hrach šošovica sójové bôby, avokádo, olivy

Sacharidy
- povolené v malom množstve
- obilniny (jačmeň, pohánka, pšeno, ovos, žito), fazuľa, hrach, chlieb, otruby, kukurica, ryža, sirupy, cukry, zimná dyňa, sladké zemiaky, zásadotvorné (repa, lopúch, mrkva, paštrnák, kvaka, kozia brada, kotvice plovoucí)

Glyco-thymoline
- ústna voda
- je zásaditý a pôsobí ako dezinfekcia čriev, zvyšuje zásaditoť, redukuje toxémiu
- 4 - 5 kvapiek v pohári vody pred spaním, 5x týždenne, užívaných vnútorne pôsobí priaznivo na psoriázu, psoriatickú artritídu a ekzém

Lecitín
- zo sóje, bohatý na bielkoviny rastlinného pôvodu, zásaditý, emulgátor tukov (zabraňuje usádzaniu tukov v cievach), má pozitívny vplyv na mozgovú aktivitu
- význam aj pri psoriáze
- podporuje činnosť čriev, laxatívny účinok
- 5 dní v týždni 3x denne 1pl granulovaného lecitínu, po vymiznutí psoriázy 1pl denne 5 dní v týždni
- aj do nápojov alebo na posypanie jedla
- nadužívanie škodí, narušuje vstrebávanie vápniku

Čeľaď ľuľkovitých
- najškodlivejšie plodiny, ktorým sa treba vyhnúť
- zhubný dopad na pacientov s artritídou, môžu byť dokonca príčinou ochorenia
- psoriáza a artritída sú spriaznené ochorenia, obe vykazujú pozitívnu odozvu na liečebný režim
- paradajky - väčšina pacientov milovala paradajky, ale škodia im, pri vyradení zo stravy pozitívny efekt, najškodlivejšie!
- tabak - nefajčiť!
- biele zemiaky - obsahujú toxické glykoalkaloidy, ktoré majú na citlivých jedincov škodlivý vplyv, sladké zemiaky sú veľmi vhodné - sú z inej čeľade preto ich možno konzumovať ale nie smažené!
- ľuľok, paprika, korenie paprika - vysoko toxické pre pacientov so psoriázou, po vyradení nastáva zlepšenie

Pizza
- najškodlivejšie jedlo
- všetky prísady prekysľujú organizmus - biela múka, paradajkový pretlak, syr, paprika, klobása, ostré korenie, dochucovadlá
- raz za čas si môžu dopriať z prírodných surovín - celozrnná múka, čerstvá zelenina, kura, morka, biely syr s nízkym obsahom tuku, jemné korenie, olivový olej

Šalátové dresingy
- ideálny je z citrónovej šťavy a olivového oleja (alebo arašidový, kanolový, kukuričný, slnečnicový, sezamový, sójový, olej zo svetlice farbiarskej)
- čistý jogurt s nízkym obsahom tuku, biely domáci syr, majonézu bez cholesterolu
- v malom množstve jablčný ocot, ak ho telo toleruje
- uvarené vaječné žĺtky, grécky syr feta, tofu, petržlen, bylinky, jemné korenie
- vyhýbať sa dresingom s obsahom vínneho alebo obilninového octu, paradajok, ľuľkovitých plodín, ostrým korením!

Olivový olej
- prospieva zdraviu viac ako iné oleje, podobne arašidový olej
- znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi, vyživuje krv, zvlhčuje a vyživuje TT
- najdôležitejším doplnkom sú omega3 mastné kyseliny (olivový olej, ľanový olej, rybí tuk)
- povolené oleje - olivový, kanolový, slnečnicový, kukuričný, sezamový, bavlníkový, sójový, svetlicový, arašidový

Kraby a morské plody
- humre, krevety, ustrice, kraby, mušle, šneci, slávky, chobotnice - úplne vyradiť z jedálnička!
- vysoký obsah purínov - produktom je kyselina močová - môže dôjsť k sekundárnemu rozvoju DNY

Ryby
- zdroj vitamínov, minerálov a bielkovín - doporučené
- ľahko stráviteľné a obsahujú omega3 mastné kyseliny (zabraňujú usadzovaniu cholesterolu v tepnách) - omnoho dostupnejšie pre organizmus ako z výživových doplnkov
- piecť, grilovať, variť vo vode a na pare, ale nie smažiť
- 3 - 4 x týždenne 100 - 200g rýb
- čerstvé alebo mrazené, v konzerve len vo vodnom náleve
- doporučené - losos (červený alebo v konzerve), sardinky, tuniak biely, biele ryby zo studených morí, ryby s vyšším obsahom tuku - makrely, lufary dravé, slede, lososy - čo najčastejšie, okoun, treska, plates, kanic, halibut, mahi mahi, chňapal červený, čerstvé sardinky, jeseter, suši, mečúň, štíhlica modrá, síh
- nedoporučujú sa - ančovičky, nakladaný sleď, údený losos, kraby, morské plody, obalované ryby, vyprážané ryby, korenené ryby, solené, sušené, nakladané, údené

Hydina
- doporučuje sa - kura, morka, sliepka, divoká hydina (bažant, perlička, křepelka...)
- príprava akýmkoľvek spôsobom s čo najnižším množstvom tuku - variť, na pare, grilovať, dusiť, piecť, ale nie snažiť
- môže sa pripravovať s kožou, pred jedením ju treba odstrániť
- prednosť dať bielemu mäsu bez kože, tmavé mäso len raz za čas
- 100 - 200g 2 - 3x týždenne
- nedoporučuje sa - hydina s vysokým obsahom tuku - kačka, hus, koža, tmavé mäso ( u pacientov s dnou), smažené alebo údené hydinové mäso, nedostatočne tepelne upravené, obalované, fritované, silne korenené, na smotane, s omáčkami a pálivým korením, pripravované s paprikou paradajkami zemiakmi alebo ľuľkom

Jahňacina
- jediný doporučený druh červeného mäsa
- ľahko stráviteľné, bohatý zdroj bielkovín
- 100 - 200g 1 - 2x týždenne
- môže sa piecť, grilovať, nie smažiť
- treba odstrániť tuk
- nedoporučuje sa žiadny iný druh červeného mäsa - hovädzie, bravčové, teľacie, hamburgery, klobásy, párky, salámy, šunka, údené mäso, vnútornosti a kombinácia mäsa s veľkými porciami sacharidov (chlieb, hrášok, kukurica, ryža, dyňa)
- občas sa môže chrumkavý kúsok slaninky

Mliečne výrobky
- môžu sa v malom množstve konzumovať mliečne výrobky bez tuku, s nízkym obsahom tuku a sodíku
- pri psoriatickej artritíde môže byť negatívna reakcia na mliečne výrobky - zápcha, hnačka, zažívacie problémy, bolesť kĺbov, stuhnutosť a opuchy - títo pacienti musia mliečne výrobky úplne vynechať - náhradou môže byť tofu, sušené figy, hrozienka, ďatle, zeler, šalát, vodnica, kapusta, sezamové semienka
- doporučené je mlieko bez tuku alebo so zníženým obsahom tuku, podmaslie, sušené mlieko, kozie mlieko, sójové mlieko, mandľové mlieko, vajce 2 - 4 týždenne namäkko natvrdo ale nie smažené, maslo nesolené, nízkotučný a nesolený margarín vyrobený zo za studena lisovaného kukuričného olivového sezamového svetlicového slnečnicového oleja, biely syr s nízkym obsahom tuku, kyslá smotana a jogurt bez tuku alebo s nízkym obsahom
- nedoporučuje sa - plnotučné mlieko a výrobky, výrobky s vysokým obsahom tuku cukru soli, smotana, šľahačka, zmrzlina, oranžové a farbené syry, maslo solené a tepelne spracované, náhrady masla a margarín, výrobky sladené a ochutené čokoládou a sirupmi, plnotučné pudingy, kombinácia mliečnych výrobkov s citrusmi alebo sušeným ovocím, maslo len len v malom množstve
- každý týždeň sa môžu 2 - 4 vajcia

Obilniny
- vyhýbať sa bielemu chlebu a výrobkom z bielej múky!, konzumovať celozrnné
- môže sa jesť celozrnné pečivo v obmedzenom množstve (20%) - šupky a semená obsahujú vitamíny, minerály a proteíny, vlákninu
- nekombinovať citrusy a obilniny!
- doporučené - ovsené vločky a múka, jačmeň, jáhly, pohánka, žito, krúpy, otruby, pšenica (celá, lámaná, bulgur, klíčky), kukurica a kukuričná múka, prírodná a divoká rýža, semienka dyňové sezamové slnečnicové a ľanové (24hodín namočiť do vody) - nevhodné pri diverkulitíde!
- výrobky - chlieb, cereálie, muffiny, bagety, sušienky, praclíky, palacinky, wafle, koláčiky, cestoviny, pizza
- doporučené prísady- mlieko s nízkym obsahom tuku, pšeničné klíčky, nasekané mandle, menšie množstvo medu alebo čistého javorového sirupu alebo melasy, v obmedzenom množstve aj ovocie okrem čerstvých jabĺk banánov melónov citrusov a sušeného alebo duseného ovocia (pri PsA sa vyhnúť jahodám!)
- pri alergickej reakcii vyradiť celozrnné výrobky z jedálnička!
- cestoviny z celozrnnej múky alebo zeleniny (najvhodnejšie sú z topinamburov, mrkvy, špenátu, kukurice, sójovej múky a vajec, fazúľ mungo, celozrnnej pšenice a pohánky, ryže), nie z bielej múky!, ochutené jemnými bylinkami a korením, čerstvou zeleninou varenou vo vode alebo na pare, pestom (bazalka, cesnak, olivový olej, mandle, píniové oriešky), olivovým olejom alebo cesnakovou omáčkou, vyhýbať sa paradajkovej omáčke maslu smotane morským plodom a ostrému koreniu
- pizza - iba zdravá verzia
- ryža - vyradiť bielu ryžu!, namiesto nej prírodnú alebo divokú v obmedzenom množstve - variť pariť ale nie smažiť,
- vhodné sú celozrnné ryžové chlebíčky ale nie z bielej ryže (alebo ražné, sezamové, pohánkové, obilné) + 1čl medu, prírodného džemu, želé alebo zaváraniny, plátok nízkotučného syra, riccoty, domáci nízkotučný syr, plátok morky alebo kuraťa, nízkotučným jogurtom, ovocím okrem citrusov
- môžu sa nesolené macesy, žitný knäckebrot, nesolené pšeničné sušienky alebo sušienky z ovsených otrúb, nesolené celozrnné praclíky, nesolenú a nemastenú praženú kukuricu

Sladkosti
- je nevyhnutné vyradiť tuky, cukry a bielu múku
- môžu sa prírodné a výživné výrobky - čerstvé ovocie, ovocné šaláty, súšené nesírené tropické ovocie, dusené alebo varené ovocie (figy, slivky, marhule, jablká...), domáce jablkové pyré, pečené jablko s medom alebo javorovým sirupom alebo posypané hnedým cukrom a škoricou, ovocné šťavy (hroznová, hrušková, marhuľová, papája), neochutenú želatínu s ovocím, čistý nízkotučný jogurt s ovocím, mrazený nízkotučný jogurt, sorbet z čerstvého ovocia, mrazené ovocné tyčinky, prírodné celozrnné sušienky
- v obmedzenom množstve med, javorový sirup a melasu
- karob nie je vhodnou náhradou čokolády
- sladkosti vyberať opatrnne, pri netolerancii povolených raz za čas aj jednu obľúbenú sladkosť
- umelé sladidlá - povolené ale v minimálnom množstve

Nápoje
- dostatočný príjem najmä čistej vody - aspoň 8 pohárov denne, + citrónová šťava
- obmývanie buniek, preplachovanie obličiek, pohyby TČ a HČ, chemické procesy v tele
- tekutiny by mali byť čisté, bez toxínov, znečistení, škodlivých umelých prísad, konzervačných farbív, nebezpečných prvkov
- voda - ½ hodinu pred jedlom, lepšie sa vstrebáva studená voda ako teplá
- ovocné a zeleninové šťavy - čerstvé, nesladené, čo najčastejšie, + neochutená želatína, v rozumnom množstve
- káva - max. 3 šálky denne bez kofeínu mlieka,smotany a cukru, ideálne nepiť vôbec, namiesto kávy je vhodný zelený čaj s lyžičkou ženšenu a medu
- bylinné čaje - na podporu očisty a hojenie črevných stien - najprospešnejšie sú svetlica farbiarska a prášok z kôry brestu červeného, namiesto svetlice sa dá použiť harmanček divozel a semienka vodného melónu
- mlieko je ťažko stráviteľné, môže spôsobiť zápchu a vytvára hlien, nízkotučné sa môže, s ekzémom lepšie znášajú kozie alebo sójové
- perlivé nápoje - obsahujú cukor konzervanty umelé ochucovadlá a farbivá, jedovaté!
- alkohol - prestať konzumovať!, raz za čas pohár (0,5 - 1dcl) suchého červeného alebo bieleho vína po večeri alebo s kúskom tmavého chleba popoludní (považuje sa za potravinu, obsahuje železo), strik bieleho vína (1dcl víno, 1 dcl sódovky)

Alergie na potraviny
- niektoré potraviny môžu spôsobiť alergie - napr. jablká, mrkva, mliečne výrobky, citrusy, pšenica
- týmto potravinám sa treba vyhýbať

Vitamíny a minerály
- doplnky sú pri dodržiavaní režimu zanedbateľné
- pre organizmus sú prospešnejšie vitamíny a minerály v prirodzenej podobe, v potravinách, v ovocí a zelenine
- potrebný je A,D a B, lecitín, kalcium pantotenát, vitamín D3

DODRŽIAVANIE REŽIMU STRAVOVANIA

- prvé mesiace stravovanie neporušovať, potom pomaly pridávať obľúbené jedlá a pri výskyte kožného výsevu znovu režim sprísniť
- nemala by to byť nepríjemná obmedzujúca povinnosť
- s určitým počtom zlyhaní treba počítať
- raz za čas sa môže konzumovať aj obľúbené jedlo s nevhodnými potravinami, ale tak aby nedošlo k negatívnej reakcii
- tvorivý prístup, chuť a pestrosť pomáha dodržiavaniu režimu
- ani povolenými potravinami by sa nemalo prejedať
- dodržiavanie režimu podporíme nakupovaním len vhodných potravín
- v reštaurácii si treba dať pripraviť jedlo podľa svojich predstáv - varené, dusené, pečené , grilované, parené, nevysmážané, neobalované, bez masla, bez smotany, bez omáčok, s nízkotučným syrom, tuk treba odstrániť, ryba hydina alebo jahňacina s nízkym obsahom tuku, celozrnné pečivo, jedlá bez pálivého korenia, vždy veľký šalát s listovou zeleninou a dresingom z olivového oleja a citrónovej šťavy

Úbytok hmotnosti
- zdravý úbytok sprevádza zlepšenie zdravotného stavu
- lepší pocit, zvýšenie vitality a sebavedomia

PRÍKLAD STRAVOVANIA

RAŇAJKY
- ½ hodinu pred raňajkami čaj z kôry červeného brestu
- pohár čistej vody
- šťavy (1dl) - marhule, hrušky, hrozno, jablká, mango, papája
- kyselinotvorné potraviny v povolenom množstve - cereálie, chlieb, muffiny, lievance - teplé cerálie nevariť príliš dlho aby sa neznehodnotili vitamíny a minerály, môže sa pridať ovocie(okrem citrusov , jabĺk banánov a melónu, sušeného alebo duseného ovocia) + med alebo javorový sirup, nasekané mandle
- zásadotvorné je čerstvé a dusené ovocie
- 2 - 4 vajíčka týždenne - len varené
- celozrnný muffin a toast sa môže potrieť nesoleným maslom a čajovou lyžičkou ovocnej zavareniny alebo medu)
- len nízkotučné mlieko, jogurty, syry, podmaslie, potraviny s nízkym obsahom soli
- káva len čierna bez cukru a smotany, dekofeinovaná, max. 3 šálky denne - namiesto toho šálka horúcej vody s citrónom

DESIATA
- jablko, banán, ovocná šťava, čistý nízkotučný jogurt, sušené nesírené ovocia, mandle

OBED
- pohár čistej vody
- aspoň 4x týždenne v prvom rade čerstvá surová zelená listová zelenina - zeler, špenát, žerucha, všetky druhy šalátu,
- dresing - olivový olej s citrónovou šťavou s čerstvými bylinkami
- čistý nízkotučný jogurt, celozrnná sušienka
- raz za čas sa môže pridať zaváraný tuniak vo vodnom náleve, biele morčacie mäso, kuracie prsia, uvarené vajíčka, tofu, syr feta, nízkotučný biely syr,
- ovocný šalát
- polievka alebo vývar bez tuku a soli, domáca zeleninová polievka
- nastrúhaná zelenina (mrkva, zeler, repa, žerucha) s trochou želatíny na lôžku z listovej zeleniny

OLOVRANT
- celozrnný ryžový chlebíček (čistý alebo s 1 čl zavareniny, medu), ovocná šťava, melón, nesolený vývar, mrazená ovocná tyčinka, šálka svetlicového čaju, čerstvé ovocie, šálka 

VEČERA
- ½ hodinu predtým pohár ovocnej šťavy (napr. hrozno)
- pohár vody
- šálka domácej jačmennej polievky, alebo polievky s nelúpanou ryžou bez tuku a bez soli
- surový zeleninový šalát, dresing z olivového oleja a citrónovej šťavy
- dva alebo tri druhy varenej zeleniny - v papiere na pečenie alebo varom, v pare, osmahnúť na woku na len veľmi malom množstve oleja spolu s mäsom
- nie viac ako 200g ryby, jahňaciny alebo hydinového mäsa - varené, pečené, odstrániť tuk
- pečené jablko s 1 čl medu alebo javorového sirupu, čerstvé ovocie, domáca ovocná zmrzlina
- šálka bylinného čaju - harmanček, divozel, semienka vodného melónu, šálka kávy bez kofeínu, mlieka a cukru, šálka horúcej vody s citrónovou šťavou,
- pred spaním šálka čaju zo svetlice farbiarskej

BYLINNÉ ČAJE

-komerčné čaje obsahujú kofeín, tanín, teobromín 
- bylinné čaje tieto látky neobsahujú
- niektoré sú prospešné pri liečbe psoriázy - svetlica farbiarska, prášok z kôry brestu červeného, harmanček, divozel, čaj zo semienok vodného melónu
- možno ich ochutiť 1čl citrónovej šťavy alebo medu


Svetlica farbiarska
- nepravý šafrán
- účinnejší ako pravý šafrán, lacnejší a dostupnejší
- okrem psoriázy sa využíva pri problémoch s vyprázdňovaním, zlej koordinácii medzi trávením a vyprázdňovaním, pri toxémii a vredoch
- pôsobí na žalúdok a črevá, lieči kožné ochorenia spôsobené zlou funkciou TT
- čistí pečeň a obličky, vyvoláva potenie a hojí lézie na črevných stenách, dezinfikuje črevá, močopudný - pri príliš častom nutkaní vynechať čaj na pár týždňov
- čaj sa pije pravidelne, čerstvý, popoludní večer alebo pred spaním - do hrnčeka ¼ čl a zaliať horúcou vodou, 15 - 30 minút vylúhovať, scediť, vychladnúť a vypiť, užíva sa kým nezmiznú ložiská, potom preventívne
- mierne prípady 1-2 šálky, ťažšie prípady nálev
- nálev - svetlica sa pridáva do všetkej vody, ktorú pacient cez deň vypije, nemal by byť taký silný ako čaj - do 4 litrov čistej horúcej vody pridať 1čl svetlice a nechať pár minút vylúhovať do žltého nádychu, vychladiť, scediť a uchovávať v chladničke v sklenenej alebo porcelánovej nádobe a piť počas dňa - po zlepšení nepiť nálev, len večer šálku čaju
- parný kúpeľ - na psoriázu tváre a rúk, naparovanie - nádoba s horúcou vodou so svetlicou alebo harmančekom, hlavu prekryť uterákom a naparovať sa, po naparovaní sa osvedčila aplikácia ricínového oleja cez noc

Kôra brestu červeného
- do pohára vody štipku prášku kôry brestu červeného, nechať 3 minúty odstáť - nie však dlhšie ako 20 minút, vtedy je už pokazený
- hneď ráno, ½ hodiny pred raňajkami, čaj - do hrnčeka s teplou vodou pridať ¼ čl prášku, zamiešať a nechať odstáť 15 minút
- v ťažkých prípadoch -10 dní každé ráno, potom obdeň ešte 2 týždne, ďalší týždeň neužívať + opakovať až do vymiznutia ložísk
- mierne prípady - ráno obdeň 3 týždne, štvrtý neužívať + opakovať do žiaducich výsledkov
- tíši bolesť, pohlcuje plyny v TT, tíši zápal čriev, slizovitá konzistencia zabezpečuje správne vyprázdňovanie, tvorí ochrannú vrstvu na stene čreva ktorá bráni úniku toxínov do organizmu, podporuje vylučovanie a regeneráciu stenčených a poréznych črevných stien
- zápal bedrovníku môže súvisieť so psoriázou - akákoľvek príčina stenčenia a poréznosti črevných stien (zápal) spôsobuje únik toxínov do organizmu a toxémii - snaha organizmu očistiť sa vedie k náchylnosti na psoriázu
- kôra sa môže žuvať
- Thayerove bonbóny - niekoľko za deň
- užívanie sa nedoporučuje tehotným ženám!, alebo tým, ktoré plánujú otehotnieť, môže vyvolať potrat!

Harmaček (anthemis nobilis)
- podobné účinky ako svetlica
- lieči ochorenie obličiek, priedušiek a močového mechúra
- masť je vhodná na modriny alebo vyvrtnuté kĺby
- parný kúpeľ
- čaj sa pripravuje rovnako ako zo svetlice

Divozel (verbascum thapsus)
- čaj je najlepšie pripravovať z čerstvých listov, po 10 dňoch užívania nálevu z hrabu červeného
- do hrnčeka 1čl rozdrvených listov, zaliať pol litrom vriacej vody, nechať 30 minút odstáť, scediť, vychladnúť a piť 3 - 4 hodiny

Čaj zo semien vodného melónu
- močopudné účinky
- liečba zápalov močového mechúra
- 2 pl semien variť 5 minút v ½ litri vody, prikryť a nechať odstáť, nechať vychladnúť, piť 3x alebo 4x denne 1 šálku

PSORIATICKÁ ARTRITÍDA


- pomerne malý počet pacientov trpí popri psoriáze aj artritídou
- u PsA sa reumatický faktor môže ale nemusí vyskytovať
- od menších bolestí môže viesť až k invalidite
- liečba vyžaduje viac úsilia, trpezlivosti a kázne ako akákoľvek iná forma tohto ochorenia - pacient ochorel omnoho skôr ako sa začal liečiť (niekedy sa artritída objaví aj niekoľko desaťročí po psoriáze)
- ochorieť môže ktokoľvek, bez ohľadu na vek, častejšie u žien

Príčiny
- úraz, infekcia, vírus?
- prekyslený organizmus je vhodnou pôdou pre vírusy a iné organizmy - jednoduchšie ako bojovať s vírusom je ovplyvniť vnútorné prostredie - stravovaním (hlávkový šalát, mrkva, zeler)
- zmeniť chemickú rovnováhu organizmu
- odporúča sa diéta Dr. Lucasa (podobná E.Caycemu)- znížiť prísun tukov a mäsa, jesť celozrnný chlieb, cereálie, ovocie, nízkotučné mlieko, ryžu, cestoviny a želatínu, morské ryby, zeleninu, hydinu a jahňacinu
- vyhýbať sa soli, sladkostiam a alkoholu
- škodlivé sú plodiny z čeľade ľuľkovitých
- piť dostatok vody
- nevyprážať
- stres a stresujúce okolnosti
- negatívne postoje a emócie hrajú dôležitú úlohu
- napríklad hnev, strach, žiarlivosť, osamelosť, neistota, tlak v zamestnaní, napäté vzťahy v rodine

Liečba
- liečba psoriázy a PsA je podobná
- vyžaduje čas, trpezlivosť a úsilie
- treba svedomito dodržiavať liečebný režim pre psoriázu
- 2x týždenne masáž tela arašidovým olejom (AO), 30 minút pôsobiť, omyť bez mydla alebo nechať pôsobiť cez noc
- kúpele s arašidovým olejom (1 hrnček do teplej vody), ponoriť sa až po krk, aspoň 30 minút, opatrnne vyliezť, osušiť sa, natrieť sa tenkou vrstvou AO
- kúpele kočatín s Glaberovou soľou (¾ teplej vody + ½ - 1kg soli), pohybovať a precvičovať a masírovať 5 minút , 5 - 10 minút kúpať + po osušení masáž AO, zabaliť do fólie a natiahnuť ponožky, nechať pôsobiť aspoň hodinu alebo celú noc, každý druhý deň, možno pridať trochu AO,
- obklady s Glauberovou soľou - do nasýteného roztoku namočiť malý uterák, zabaliť do igelitu a zahrievať elektrickou dečkou na nízkej alebo strednej teplote, aspoň 20 minút, potom masírovať AO
- hydroterapia - parný kúpeľ, vírivý kúpeľ, plávanie
- elektrická stimulácia, masáž celej chrbtice
- šetrnné preťahovacie cviky, zotrvávanie v preťahovacích jógových pozíciách
- duševné cvičenia - vizualizácia cieľového stavu, hlasné opakovanie slov vystihujúcich cieľový stav (pružnosť, gumový, ohybný, handrová bábika, uvoľnený)
- brať život naľahkú váhu - uvoľniť sa duševne aj fyzicky, naučiť sa ísť s prúdom, nebyť na seba a na iných tak prísny, strnulá mentalita má spolubojovníka strnulé telo
- stravovací režim je základ
- do jedálnička zaradiť topinambury - 1x týždenne
- vyhýbať sa banánom a jahodám
- jesť všetky druhy surovej zeleniny (okrem kapusty) so želtínou - žeruchu, mangold, brukev sítinovitá (kapusta sitinová), kel, mrkva, zeler, hlávkový šalát (listový alebo rímsky)
- dodržiavať správny pitný režim
- dôležitá je očista HČ - výplachy alebo klystýr 1x za 10 dní od začiatku liečby aspoň dva mesiace, potom 1x za mesiac a neskôr 4x do roka pri zmene ročného obdobia
- nepiť alkohol!
- nezaťažovať organizmus
- liečba trvá dlhšie ako liečba psoriázy