Strava a železo
Dostatočný príjem železa je pre zdravie dôležitý, najmä ak trpíte nedostatkom červených krviniek. Prečítajte si, v akej strave je ho najviac.
Príjem železa u žien - 15 mg denne.
Príjem železa v strave
- jedna z možností
- len 10% železa sa zo stravy vstrebáva v organizme
- železo zo živočíšnych zdrojov (červené mäso, hydina, ryby) sa vstrebáva lepšie (10-20%) - konzumujte 1 porciu červeného mäsa a 1-2 porcie rýb až 4x týždenne
- v strave rastlinného pôvodu (zelenina, ovocie, strukoviny, orechy) nie je organizmom tak efektívne využívané (vstrebávanie 3-5%) - prídávajte kúsky šunky alebo mäsa do zeleninových jedál
- vitamín C zvyšuje vstrebávanie železa z potravín rastlinného pôvodu - doplňte svoju stravu citrónmi, zemiakmi, paprikou, feniklom, kapustou, ovocnými džúsmi alebo kúskami ovocia na dezert
- vstrebávanie železa znižuje pitie kávy, čierneho čaju, zeleného čaju, alebo ice tea
- vstrebávanie železa najmä zo živočíšnych zdrojov znižuje vápnik obsiahnutý v mliečnych produktoch - vyhnite sa konzumácii mliečnych produktov počas jedla obsahujúceho mäso
Najvyšší obsah železa majú napríklad - hovädzia pečeň, šunka a hovädzia sekaná
- vajcia
- huby kuriatka, fenikel, sušené slivky, varený špenát,
mrkva
- ovsené vločky, ovocné musli, celozrnný chlieb, ryža
- slnečnicové semienka, lieskové orechy, ml. čokoláda, kešu orechy