Strava a vápnik

07.03.2020

Príjem vápnika je dôležitý v prevencii osteoporózy.

Odporúčaná denná dávka vápnika pre ženy nad 50 rokov - 1 000 - 1 500 mg
Odporúčaný príjem vitamínu D - 800 - 1 000 IU denne

Diétne opatrenia
- jedzte denne niekoľko menších dávok jedla 
- potraviny s vyšším obsahom vápnika konzumujte v popoludňajších hodinách alebo večer (vápnik sa najlepšie vstrebáva v noci)
- nekonzumujte jedlá obsahujúce kyselinu šťaveľovú (špenát, ríbezle, egreše) a jedlá s obsahom hrubej vlákniny (otruby, celozrnné múky) súčasne s jedlom, alebo liekmi obsahujúcimi vápnik
- zabezpečte spolu s vápnikom príjem aj vitamínu D (vstrebávanie vápnika), horčíka (základný stavebný kameň), zinku (podporuje rast a hojenie kostí), medi, mangánu a bóru (potrebné pre kostný metabolizmus)

Vstrebávanie vápnika zhoršujú
- potraviny s vysokým obsahom fosfátov
- príjem kyseliny šťaveľovej a fytovej
- nadmerný príjem soli a vlákniny
- kofeín
- nadmerný príjem sacharidov
- nedostatok vitamínu D

Rizikové faktory
- fajčenie
- alkohol
- čierna káva
- vek, pohlavie
- lieky
- nízka fyzická aktivita

Vitamín D obsahuje najviac:
- ementál, gouda, maslo, parmezán
- úhor, sleď, šproty, losos

Vápnik sa nachádza najmä v:
- ementál, eidam, bryndza, niva, tavený smotanpvý syr
- mak, sezamové semienka, sardinky v oleji, mandle, karfiol