AIP - paleo stravovanie

14.04.2020

Autoimunitný protokol (AIP)

- prinášame Vám prehľad stravovania podľa AIP, viac si prečítate na stránke  https://www.cestauzdravenia.sk , z ktorej sme čerpali aj tento prehľad

- uvedené informácie založené na práci Sarah Ballantyne, PhD.

- podkladom je kniha od Sarah Ballantyne: The Paleo Approach: Reverse Autoimmune Disesase and Heal Your Body a web stránka www.thepaleomon.com

- AIP je eliminačný spôsob stravovania s následným opätovným zaraďovaním potravín do jedálnička

- úprava životného štýlu

- špecializovaná a prísnejšia verzia paleo diéty so zameraním na kvalitu živín

- uzdravenie tráviaceho traktu, dosiahnutie hormonálnej rovnováhy a reguláciu imunitného systému

- vylúčenie potravín, ktoré môžu byť zdrojom zápalu

- príjem kvalitných živín

- spánok, zvládanie stresu, pohyb a spojenie s ľuďmi a prírodou

- proces znovu zavádzania potravín do vášho jedálnička je zameraný tak, aby ste si boli schopní zostaviť spôsob stravovania, ktorý vyhovuje práve vaším potrebám

- ak máte špecifické autoimunitné ochorenie, ktoré spôsobuje mimoriadnu citlivosť na isté potraviny alebo vyvoláva špecifické požiadavky na formu ich konzumácie a prípravy, mali by ste tieto špecifiká zohľadniť pri výbere potravy

- cieľom je byť schopný udržať AO v remisii na strave blízkej Paleo štýlu alebo Primal paleo

- nezavádzať do jedálnička potraviny, ktoré spôsobujú črevnú dysbiózu a syndróm priepustného čreva alebo ktoré stimulujú imunitný systém (navždy sa rozlúčte so sójou a potravinami obsahujúcim glutén)

- znovuzavádzanie potravín sa najlepšie testuje v určitom poradí, počínajúc potravinami, ktoré sú najviac bohaté na živiny a u ktorých je najmenej pravdepodobné, že by spôsobili reakciu 

- v ideálnom prípade by ste mali počkať so znovu zavedením do času, kým u vás nenastane stav remisie AO, mali zotrvať na striktnom AIP protokole aspoň mesiac

Diétna zložka

- zahŕňa 2 fázy - eliminačnú fázu a fázu opätovného zavádzania potravín do jedálnička

Eliminácia

- isté potraviny sú dočasne odstránené z jedálnička, zaradené sú tam odporúčané potraviny, ktoré majú vysokú výživovú hodnotu.

    - zrná (vrátane ryže, kukurice a zŕn, ktoré obsahujú lepok: pšenicu, jačmeň a raž, divoká ryža atď.)
    - pseudo-zrná a zrnu-podobné látky (quinoa, chia semienka, pohánka alebo amaranth)
    - všetky mliečne výrobky
    - všetky strukoviny (vrátane sóje, arašidov a fazule)
    - všetky rafinované rastlinné oleje
    - všetky chemikálie a aditíva spracovaných potravín (konzervačné látky, farbivá, emulgátory, zahusťovadlá atď.)
    - všetky rafinované cukry a nežiadúce sladidlá (ako kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy alebo stévia)
    - všetky orechy a semená v akejkoľvek forme - teda aj oleje, múky, maslá, všetky korenia na báze semien atď. (pozor! sem patrí aj káva a čokoláda)
    - všetky koreniny na báze ovocia a bobuľoviny (napríklad čierne korenie)
    - tzv. "nightshades"- jedná sa o ľuľkovitú zeleninu : zemiaky (tie klasické, sladké sú OK), paradajky, papriky, baklažán, čili papričky, kajenské korenie, goji bobule a tiež korenia z týchto plodín
    - všetky vajcia (ani pštrosie vajcia nie sú povolené)
    - všetok alkohol
    - nesteroidné protizápalové lieky - NSAID

Zaradiť do jedálnička:

    - zdravé tuky (avokádový olej za studena lisovaný, kokosový olej, extra/panenský olivový olej, tuky získané zo zvierat chovaných na pastvinách a to samostatne alebo ako súčasť mäsa, tučné ryby)
    - kostný vývar
    - orgánové mäso (pečeň, obličky, srdce, jazyk, špiková kosť, chvost)
    - kvalitné mäso (pokiaľ možno z dobytka z voľného chovu kŕmeného len trávou, prípadne; dokrmovaného - v bio kvalite, čo najviac divoké. Hydinové mäso v obmedzenejšom obsahu kvôli vysokému obsahu omega-6, pokiaľ nejete tony rýb)
    - ryby a morské plody (3x týždenne, čím viac, tým lepšie)
    - zeleninu pokiaľ možno všetkého druhu (vo farbe dúhy, 6-14 šálok denne)
    - ovocie (ideálny je príjem fruktózy medzi 10g a 40g denne)
    - fermentované (kvasené) potraviny a probiotiká (fermentovaná zelenina alebo ovocie, kombucha, kefír z kokosového mlieka, jogurt z kokosového mlieka, výživové doplnky)
    - morská zelenina (s výnimkou rias ako chlorella a spirulina, ktoré sú stimulátorom imunity)
    - bylinky a korenia (s výnimkou tých, ktoré sú na zozname "NIE")
    - potraviny bohaté na glycín (čokoľvek so spojivovým tkanivom, kĺbmi alebo pokožkou, mäso z orgánov a kostný vývar).

Zmierniť príjem:

    - fruktóza (z ovocia a škrobovej zeleniny s cieľom od 10 do 25 gramov denne)
    - soľ (používa sa len nerafinovaná soľ, ako je himálajska ružová soľ alebo keltská sivá soľ)
    - ovocie a zelenina s miernou a vysokou glykemickou záťažou (ako sušené ovocie, plantain a taro koreň)
    - potraviny bohaté na omega-6 polynenasýtené mastné kyseliny (ako napríklad hydina a mastné kusy priemyselne vyrábaného mäsa)
    - čierny a zelený čaj
    - kokosový orech
    - prírodné cukry, ako je melasa, javorový sirup a med

Znovuzavádzanie potravín do jedálnička:

- etapa 1 - strukoviny (len zelená fazuľka, biela fazuľka, hrášok), oleje z orechov a semien, korenie na báze semien, korenie na báze ovocia a bobuľovín, ghee
- etapa 2 - orechy a semená (celé, vo forme múky, masla) s výnimkou kešu orechov a pistácii, alkohol (v malom množstve), vaječné bielky, maslo, kakao alebo čokoláda
- etapa 3 - káva, kešu a pistácie, ľuľkovitá zelenina (najskôr len baklažán, paprika a sladká paprika), smotana (z dobytka chovaného trávou na pastvinách), fermentované mliečne produkty (kefír, jogurt)
- etapa 4 - ostatné mliečne produkty ako syry a plnotučné mlieko (z dobytka chovaného trávou na pastvinách), ľuľkovitá zelenina (všetky zostávajúce, vrátane bielych zemiakov), alkohol (vo väčších množstvách), biela ryža, ostatné zrná bez lepku, ostatné strukoviny